Balkanova. (foto: H. te Boekhorst)
Balkanova. (foto: H. te Boekhorst) (Foto: H. te Boekhorst)

Eerste ep van Balkanova Orchestra

door Marcel van Berkum

Ulft/Terborg - Zaterdag 9 maart is er een knotsgek feest in de popzaal van de DRU in Ulft. Dan is de releaseparty van de eerste ep van Balkanova Orchestra. "Het wordt ook wel tijd. Wij zijn al anderhalf jaar aan het schrijven met eigen nummers", zegt Arjan Haakshorst, De Terborgse bassist is grondlegger en leider van de achtkoppige balkanband.

De winterperiode is geen drukke tijd voor Balkanova en Arjan (Ari voor intimi) gebruikt de maanden om samen met andere bandleden nieuwe nummers te schrijven. Met de temperatuur stijgen ook de boekingen. Het is een formatie, die het uitstekend doet in de openlucht op festivals, feesten, zomermarkten enz. De afgelopen jaren waren ze dan ook regelmatig te zien en te horen op festivals. Tot ver buiten de regio, maar ook op Hootchie Koe en Mañana Mañana.

Nieuwe start

Als Balkanari ontstond de band 6 jaar geleden op initiatief van Arjan. "Ik had in diverse bands gespeeld en kwam als dj in contact met balkanmuziek en ging mij erin verdiepen. Toen kreeg ik het idee om ook zelf die muziek te gaan maken. We speelden veel balkan originals. Vaak met een eigen saus er overheen. Afgelopen zomer besloot ik met een deel van de band het repertoire aan te passen. Namelijk nog veel meer eigen composities." Het betekende tevens een bezettingswissel en een nieuwe start onder een nieuwe naam: Balkanova Orchestra. Gebleven is de enthousiaste presentatie en de oergezellige muziek, die niet in een hokje is te stoppen. Noem het Balkanova stijl met naast eigen nummers, bekende gipsy originals en verbalkaniseerde popsongs met invloeden van klezmer, folk, gypsy en Balkan Beats. Het resultaat is aanstekelijke muziek, waarbij niemand stil kan blijven staan. Het is muziek, die blij maakt.

Live opgenomen

De band met leden uit Arnhem en de Achterhoek is niet alleen te zien op openluchtmanifestaties. Arjan legt uit: "We staan ieder jaar in het Aaltense café Schiller tijdens het Laat Najaar Vroeg Winter Feest. Daar is altijd een enthousiast publiek en we hebben er de nummers van de ep live opgenomen. In die live sfeer komt onze muziek het beste tot zijn recht." Dat was op 24 november. De afgelopen weken zijn door Arjan en John te Dorsthorst van studio A60 in Didam gebruikt voor het afmixen. De 6 eigen nummers op de cd Live @ Schiller geven een smakelijk beeld van het huidige repertoire.

Balkanova Orchestra bestaat naast Arjan Haakshorst uit: Maike Weening, Jaap Hilverda, Mark Lenselink, Erwin Boonk, Joël Groen, Bram Bokken en Femke van der Winkel.
Het spectaculaire en unieke voorprogramma is speciaal voor de gelegenheid samengesteld door diverse artiesten.
Het belooft een knotsgek feest te worden op zaterdag 9 maart in de DRU. Er rijden speciale bussen vanuit Neede en Arnhem. Een ticket in de voorverkoop kost 10 euro en geeft recht op een cd.

drucultuurfabriek.nl

Meer berichten