Foto: Roel Kleinpenning

Beter milieu met BEST-tas

door Carla van der Meer

Oude IJsselstreek - Stichting Oude Papier Oude IJsselstreek (SOPOIJ) is gestart met een pilot voor het gescheiden inzamelen van huishoudelijk afval. Op drie scholen en in twee wijken wordt de BEST-tas verspreid, waarin boeken, elektronica, speelgoed en textiel ingeleverd kunnen worden. Bij de Mariaschool in Ulft werd de pilot gestart door wethouder Janine Kock, die samen met Liane Kaak van SOPOIJ de tassen uitdeelde.

"Er belanden nog te vaak spullen die nog prima hergebruikt kunnen worden in de grijze container", vindt Kaak. "Samen met de gemeente bekijken we wat we op het gebied van duurzaamheid kunnen doen. De BEST-tas is hier een resultaat van."

Hergebruik

Op de Mariaschool krijgen Leavy (6) en Dot (12) als eersten de tas overhandigd. "Het is wel goed dat we dit gaan doen", vindt Dot. "Zelf recyclen doen we al met kleding. Die brengen we naar een inzamelbak. Het hergebruik van spullen geeft minder milieuvervuiling."

"Het is heel mooi dat wij als school kunnen meewerken aan verduurzaming van de gemeente", zegt Jessica Lamers, leerkracht groep 8 van de Mariaschool. "We kunnen zo het goede voorbeeld meegeven aan de kinderen. Door mee te helpen, voelen de kinderen zich betrokken. Hier op school scheiden we ook het afval. Bovendien hebben we op school projecten over duurzaamheid."

Kringloop

Behalve bij de Mariaschool worden ook in de basisscholen Meander en Op Koers in Varsseveld de tassen meegegeven aan de leerlingen. Verder wordt de proef gedaan in één wijk in Gendringen en in één wijk in Silvolde. De leerlingen de gevulde tassen inleveren, waar Kringloop Aktief ze komt ophalen om de spullen te verkopen of te recyclen. In de wijken worden de tassen huis-aan-huis verspreid worden ze op de ophaaldagen opgehaald. Medio 2019 wordt de proef beoordeeld. Dan wordt bekeken hoe de BEST-tas in de hele gemeente ingevoerd kan worden.

"Als gemeente willen we zo weinig mogelijk restafval hebben", zegt Janine Kock. "Spullen die anders in de grijze container gegooid worden, krijgen nu een tweede of derde leven. Het is zonde om ze weg te gooien. Het is goed dat kinderen dit al vroeg leren. Bovendien creëert het gescheiden inzamelen ervan ook extra werkgelegenheid, onder andere voor mensen met wat meer afstand tot de arbeidsmarkt. Het streven is dat Nederland in 2050 een circulaire economie is. Dit is alvast een stapje in de goede richting."

Meer berichten