Foto: Roel Kleinpenning

Rotonde voorkomt ongelukken

door Nick Moritz

Etten - Onoplettendheid, gebrekkig overzicht of te hard rijden? Feit is dat het regelmatig knalt op de kruising van de Slingerparallel met de Oude IJsselweg. "Veel vaker dan de twee keer per jaar die de gemeente en de provincie laatst aanhaalden", vertelt Annette Smits van Dorpsbelangen Etten. "Ik denk niet dat alle ongelukken worden gemeld, maar het is daar echt regelmatig raak."

Dorpsbelangen Etten wil graag duidelijk maken dat de situatie op de bewuste kruising nog steeds gevaarlijk is. Ondanks de aanpassingen van enkele jaren geleden. "De situatie is door onder meer een middengeleider wel verbeterd, maar er blijven veel ongelukken gebeuren. Wij worden er door buurtbewoners regelmatig op aangesproken. Vandaar dat we opnieuw een brandbrief naar provincie en gemeente hebben gestuurd. Barry Kock, raadslid uit Etten, heeft ook toegezegd om dit probleem op de agenda te plaatsen."

Dure aanpassing

Gemeente Oude IJsselstreek en de provincie Gelderland zijn al langer bekend met het probleem. Er is ook al toegezegd dat er door deskundigen naar wordt gekeken. Pas daarna zal duidelijk worden of een dure aanpassing als een rotonde verantwoord is. "We snappen dat het veel geld kost en dat de centjes maar een keer kunnen worden uitgegeven. De aanpassing van vier jaar geleden heeft echter niet voldoende geholpen. Dan moet je dus wel naar andere mogelijkheden gaan kijken. Veiligheid mag toch niet in het geding komen door zuinigheid. Provincie en gemeente moeten er samen de schouders onder zetten."

Veilige oplossing

Dorpsbelangen Etten verwoordt de mening van buurtbewoners. Elk ongeluk is er eentje teveel en veel mensen maken zich zorgen over de schoolgaande jeugd. "Je ziet kinderen toch met enige zorg op de fiets richting De Klimpaal gaan", meent Marinke Kuiper, een van de bezorgde buurtbewoners. "Vier jaar geleden hebben ze de kruising wel aangepast. Fietsers kunnen nu in het midden even stilstaan en opnieuw de weg afkijken. Het lijkt allemaal heel overzichtelijk. Toch valt dat kennelijk tegen. Een kind op de fiets is misschien niet de meest oplettende verkeersdeelnemer en er wordt door automobilisten gewoon hard gereden. Een rotonde zou de vaart er uit halen en dat lijkt ons de veiligste oplossing."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden