Foto: Roel Kleinpenning

Plukt Silvolde straks de vruchten?

door Marcel van Berkum

Silvolde - Volgens oud-Silvoldenaar Camiel Helming wordt de Achterhoek steeds minder groen. De groenadviseur en projectbegeleider wil deze achteruitgang een halt toeroepen onder meer door het realiseren van voedselbossen. Hij heeft daarvoor allereerst een terrein in Silvolde op het oog.

Camiel Helming groeide op aan de Boterweg in Silvolde. Van jongs af had hij een passie voor de natuur en tuinen. Hij deed een gedegen opleiding in tuin-en landschapsbeheer en studeerde af in Velp aan de Hogeschool Van Hall Larenstein. Onlangs heeft hij zich gespecialiseerd in eetbare tuinen en agrarische voedselbossen. Sinds een jaar werkt de 45-jarige Doetinchemmer zelfstandig voor bedrijven, boeren en particulieren. Ongeveer tezelfdertijd hoorde hij dat de gemeente een terrein aan de Berkenlaan in Silvolde zou willen verkopen. Camiel zag een kans om een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan: een voedselbos in Silvolde.

Gesprek

Een voedselbos is duurzaam en kan diverse doelen hebben, zoals educatie, recreatie, productie en het sociale aspect. Er zijn landelijk diverse succesvolle voorbeelden. Camiel woont al bijna 20 jaar in Doetinchem, maar heeft door familie en kennissenkring nog steeds een nauwe band met zijn geboorteplaats. "Ik heb al diverse malen met gemeenteambtenaren gesproken over de locatie. De gemeente Oude IJsselstreek staat positief tegenover het initiatief, maar moet nog een besluit nemen over de bestemming van de grond. Maar ik blijf in gesprek."

Pluk en park

Er zijn in deze fase nog onduidelijkheden. Welke vorm het organisatorisch uiteindelijk zal krijgen is Camiel nog niet helder en hoe het gefinancierd moet worden evenmin. Er zijn diverse organisatievormen mogelijk, waarbij een breed coöperatiemodel zijn voorkeur heeft. "Het terrein is vijf hectare groot en ideaal, omdat de Seesinkbeek er doorheen stroomt. Door de biodiversiteit zouden inwoners het hele jaar de vruchten kunnen plukken. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld met abonnementen werken. En er komt natuurlijk geen hek omheen, dus als park is het ook ideaal."

Samenwerking

Camiel heeft het idee aan diverse lokale en landelijke instanties voorgelegd en ontvangt uitsluitend positieve reacties. Belangenvereniging Silvolds Belang heeft plannen om het Ommetje Etten-Terborg naar Silvolde door te trekken en dan kan het voedselbos voor de route aantrekkelijk zijn. Basisschool De Plakkenberg ziet duidelijk het educatieve karakter en ook de Silvoldse scouting heeft grote interesse.

Camiel zoekt vooral de lokale samenwerking. "Zo'n initiatief zou breed gedragen kunnen worden door de Silvoldenaren."
Sinds kort is er een website, waarin het plan nader wordt uitgelegd. Via de site ontvangt hij graag reacties.

voedselbos-silvolde.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden