Gong Fu theeceremonie. (foto: Anne Adams)
Gong Fu theeceremonie. (foto: Anne Adams) (Foto: Anne Adams)

Theefestival First Flush brengt thee-fanatici samen

Ulft - In de zestiende eeuw kwam de eerste thee vanuit Azië naar Europa. Nu is thee - na water en koffie - de populairste drank in Nederland. Toch weten maar weinig mensen wat ze precies naar binnen slurpen. Theefestival First Flush op 7 april brengt daar verandering in. De kaartverkoop is nu gestart.

De DRU Cultuurfabriek staat tijdens First Flush Theefestival helemaal in het teken van thee. Met de tasting cup die bezoekers bij de ingang krijgen, kunnen ze tientallen soorten thee proeven. Enkele stands staan in de foyer, de rest op de theemarkt. "Dit theefestival is een unieke gelegenheid om te ontdekken welke thee je lekker vindt, Of juist niet", vertelt Maarten Boland uit Sinderen. Hij organiseert het theevenement met Anne Adams uit het Brabantse Ulicoten.

In een conferentiezaal, filmzaal en diverse multifunctionele ruimtes krijgen bezoekers van het theefestival de kans om nieuwe thee-ervaringen op te doen. “Ontdek bijvoorbeeld de verschillen tussen witte, oolong en zwarte thee. En verbaas je vervolgens dat ze allemaal van dezelfde plant komen: camellia sinensis”, verduidelijken Anne en Maarten. Er zijn volop workshops en lezingen over thee. In de filmzaal met 350 stoelen worden films en foto’s op groot doek getoond.

“Eigenlijk kun je op 7 april in Ulft zoveel thee drinken als je wilt. Bij binnenkomst krijg je een goodiebag met een tasting cup die je mag houden. Met die cup kun je bij alle stands thee en tisanes proeven”, legt Maarten uit. Anne vult aan: "Je kunt op de theemarkt zelfs een eigen theeplant kopen.” Anne Adams is theemaker bij theeplantage TeabyMe. Tijdens First Flush demonstreert ze hoe je vers geplukte theeblaadjes in een wok verwerkt tot thee.

Theesommeliers verzorgen vanaf 11.00 uur workshops in onder meer Beschuitbus en Broodtrommel. Om 13.00 uur start een theemarkt met standhouders uit Nederland, Duitsland en België. Zij promoten exclusieve thee rechtstreeks van een plantage in Taiwan. Of matcha; gemalen groene thee uit Japan. Ook het Achterhoekse merk Bruur & Driksken is vertegenwoordigd.

Tickets kosten 10 euro. Voor 9 euro meer mogen bezoekers ook een keuze maken uit de zoete en hartige lekkernijen van het High Tea-buffet en onbeperkt thee halen bij het theebuffet in de foyer. Kaartverkoop via de DRU of:

www.firstflush.nl

Meer berichten