Foto: Roel Kleinpenning

Van weddenschap tot twintigste editie

door Maurits van Aalst

Netterden - Het begon in 2000 als een ludieke weddenschap, maar toen de organisatoren na enkele jaargangen voorstelden te stoppen met de activiteit, gaven de deelnemers aan dat daarvan natuurlijk geen sprake kon zijn. Het evenement werd voortgezet, traditioneel iedere tweede zaterdag van het nieuwe jaar, en op 12 januari beleeft de kaartmarathon bij café Meijer in Netterden de twintigste editie. Van 8.00 tot 24.00 uur wordt door acht teams gehartenjaagd.

Café-eigenaar Jan Meijer was prins carnaval in Netterden, toen hij en drie kaartvrienden 'om een krat bier' werden uitgedaagd om een heel etmaal te hartenjagen door een ander kwartet liefhebbers van het spel. Er werd gezegd: "24 uur kaarten, wie doet dat nou?" Maar tijdens de eerste kaartmarathon werd tweemaal de klok rond gehartenjaagd. "Van zaterdag 8.00 uur tot zondag 8.00 uur. Er waren zelfs masseuses bij om de nek en schouders van de deelnemers te masseren", vertelt zijn echtgenote Marja Meijer in het gezellige café aan de Emmerikseweg 1, alle daaropvolgende jaren plaats van handeling van de activiteit.
"Een jaar of twaalf terug vroegen we ons af of we niet eens ermee moesten stoppen, maar daarmee waren de deelnemers het niet eens", lacht Jan Meijer. Er wordt natuurlijk gestreden om de eer en een naamsvermelding op de wisselbokaal, "Maar het is vooral een leuke, gezellige dag, waarop kinderen en kleinkinderen kunnen binnenlopen om oma of opa te zien kaarten. En ook andere belangstellenden zijn welkom", zegt Marja Meijer, die samen met zoon Rob de catering verzorgt. "Er zijn ook verschillende sponsors. Zo trakteert de rijschool de deelnemers op vlaai en zorgen de bakkers voor krentenwegge."
Aan de kaartmarathon doen acht teams van vier hartenjagers mee. "Vorig jaar waren er zeven teams, dit jaar één meer", aldus Elly Geurtsen, deelneemster van het eerste uur en teamgenoot van Jan Meijer. Ook haar zus José Vinkenvleugel is op 12 januari van de partij. "Bij de eerste kaartmarathon was ik masseuse en vanaf de tweede keer heb ik altijd meegedaan", zegt ze. Marja Meijer gaat verder: "We laten niet meer dan acht teams toe. Dan zouden we de zaal erbij moeten trekken en we willen juist de gemoedelijkheid van het café behouden."
De deelnemers zijn niet alleen afkomstig uit Netterden, maar ook uit omliggende dorpen. Zo zijn onder andere Dinxperlo, waar José Vinkenvleugel woonachtig is, Ulft en Etten vertegenwoordigd. Valt een deelnemer uit een team weg, dan wordt in de familie- of kennissenkring een nieuwe kaarter uitgenodigd. Nadat alle hartenjagers 25 euro aan wisselgeld hebben gekregen, hun inleggeld voor de hele dag, begint de marathon om klokslag 8.00 uur. Binnen elk team wordt tot 22.30 uur gekaart - slechts enkele keren onderbroken voor een toiletbezoek, een sigaretje of een broodje met een snack. Vanaf 22.30 uur speelt de beste kaarter van elk team de finale. De beste finalist mag zich winnaar van de marathon noemen.

Meer berichten