Mevr. Kuipers-Rietberg
Mevr. Kuipers-Rietberg (Foto: PR)

Dames Jolink en Slatter in expositie

Aalten - Tot en met 26 mei 2019 is in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten de tentoonstelling ‘De vrouw als spil van het verzet’ te zien.

In deze tentoonstelling staat de rol van vrouwen tijdens het verzet in de Tweede Wereldoorlog centraal. Vrouwen speelden een essentiële rol als ‘managers’ van het verzet. Ze opereerden doorgaans in de schaduw van hun mannen en vaders en vooral na de oorlog bleef hun werk veelal onbekend. In ‘De vrouw als spil van het verzet’, staan de indringende verhalen centraal van de vrouwen die erbij waren. Via niet eerder ontsloten bronnenmateriaal in de vorm van interviews, brieven, dagboeken, voorwerpen en foto’s komen deze vrouwen uit de schaduw van de geschiedenis, die zich lange tijd alleen op de rol van de mannelijke verzetsstrijders heeft gericht.

Zo is er, naast andere vrouwen, aandacht voor de dames Jolink. Twee zussen uit Varsseveld die talloze onderduikers een veilig heenkomen hebben geboden en dat met de dood hebben moeten bekopen. Ook is er aandacht voor de zusjes Satter die hun ouders in hun verzetsdaden hielpen.

Het Nationaal Onderduikmuseum legt zich als kenniscentrum en enige museum in Nederland toe op het burgerperspectief en de keuzes die burgers maakten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog als het gaat om vrijheid en verzet. Het museum gebruikt de verhalen van toen om het gesprek van nu te voeren.

Meer berichten