Harry Kuypers van Wonion (links) en Claus Martinot van Sité (rechts). (foto: Roel Kleinpenning)
Harry Kuypers van Wonion (links) en Claus Martinot van Sité (rechts). (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Harrie Kuypers neemt zelf gas terug

door Nick Moritz

Ulft - Vijftien jaar lang heeft hij zich er sterk voor gemaakt dat er woningen van het gas af moesten. Nu heeft Harrie Kuypers zelf gas terug genomen. De laatste maand van 2018 was zijn laatste maand als directeur van woningcorporatie Wonion. De weg van Druten naar Ulft en weer terug is voor het laatst afgelegd. In elk geval op de vroege ochtend en de later avond.

"De ritjes waren op het laatst minder leuk", geeft Kuypers toe. "Het werd steeds drukker, dus je moest 's ochtends vroeger en s' avonds later de weg op om nog een beetje door te kunnen rijden. Ja, ik had ook kunnen verhuizen. Probeer dat maar eens gedaan te krijgen met drie dochters die in Druten hun vriendinnetjes hebben en een vrouw die er tevreden is met haar baan. Geloof me, tegen vier vrouwen opboksen is onbegonnen werk."

Kilometers maken was verder nooit een probleem voor deze rasbestuurder. Hij had eerder werk in onder meer Breda, Amsterdam en Deventer en dan ligt Druten toch lekker centraal. Flinke ritten dus voor iemand die zich bij Wonion altijd sterk heeft gemaakt voor energiebesparing en verduurzaming. "Dat was en is een van de speerpunten in ons beleid. Wonion was er vroeg bij en is de meeste andere corporaties vooruit. Het landelijk streven is om in 2021 het gehele woningbestand bij de corporaties aan energielabel B te laten voldoen. Wij hadden dat in 2016 al voor elkaar."

Wonion biedt ook de nodige 'nul op de meter' woningen aan, veel succes dus op het vlak van verduurzaming. Toch ligt daar ook een kleine frustratie van Kuypers. "Ik had graag gezien dat ons plan voor een solarpark zou zijn gerealiseerd. Er ligt een mooi ontwerp en iets soortgelijks is in Hengelo een succes. Wij hebben helaas alle hindernissen nog niet kunnen overwinnen."

De belangrijkste taak van een woningcorporatie is natuurlijk een woningbestand in stand houden dat voor de doelgroep betaalbaar is. Beleid op vlakken als onderhoud, ontwikkeling, woonlasten en bedrijfsvoering waren dagelijkse kost voor Kuypers. "Daarvoor heb je regelmatig overleg met betrokken partijen als gemeente en huurdersraad. We houden de woonlasten zo laag als kan met een financieel gezond Wonion. De corporatie moet kunnen blijven investeren en daarmee bijdragen aan een goed woonklimaat in de regio. Ik vind dat dit de laatste jaren goed is gelukt. Er is bijvoorbeeld meegewerkt aan de ontwikkeling van het centrum in Terborg en de vogelbuurt in Ulft is flink onder handen genomen. Verder is Wonion een stabiele factor geweest in de ontwikkeling van de DRU."

Harrie Kuypers gaat thuis niet stilzitten. "Sterker nog", lacht Kuypers. "Ik moet nodig wat meer bewegen. Maar ook het besturen zal ik niet laten. In de zorg ben ik al actief en vluchtelingenwerk lijkt me ook een interessant gebied."

Meer berichten