Foto: PR

Amsterdamse exposeert bij Galerie bij de Boeken

Doetinchem - Tot 13 februari exposeert de Amsterdamse kunstenares Els Fleer haar schilderijen in Galerie bij de Boeken. De galerieis in de DRU Cultuurfabriek gelegen op het DRU Industriepark. Fleer heeft het landschap als inspiratiebron. Daarbijzijnijs, vuur en waterbelangrijke uitgangspunten. De weersinvloeden bepalen bij haar onderwerpen deuiteindelijke kleuren en mede de sfeer bij haar schilderijen.Bij landschappen denk je al gauw aan onze klassieke meesters met hun uitgestrekte landschappen, waarbij indrukwekkende wolkpartijen een belangrijke rol spelen. Bij Fleer zijn het daarentegen geen herkenbare voorstellingen. Zij zethaar landschapineigentijdse uitingenom en kiest daarbij voorabstracte werken.
Expressief en abstract
Els vertaalt haar landschappen in pure kleuren en dringt de oorspronkelijke voorstelling, haar inspiratiebron op de achtergrond. Het is haar niet te doen om de voorstelling zelf, maar om haar gevoelsmatige belevingen deze op expressieve wijze tot uitdrukking te brengen. Dit gebeurt op spontane wijze, zonder een vooropgezet plan. Dit maakt schilderen tot een zoektocht en leidt tot verrassende eindresultaten. Zij bezorgtde toeschouwer op een overtuigende wijze een wonderlijke natuurervaring. Overdonderend word je meegezogen door de kolkende zeegolvenstroom, door het voort deinende landschapof je wordt overschaduwd door een dreigende wolkenpartij. Als nietig mens lijk je geplaatst te worden in het midden van een geweldig natuurfenomeen. Op weer andere werken word je gevoelsmatig verlicht dooreen stralende bundel, die krachtig doorbreekt en de duisternis lijkt te verjagen.Zo heeft elk werk zijn eigenheid, zijn eigen werking, die ontleend wordt aan de wisselende weersomstandigheden endit geeft elk werk haar eigen identiteit, dit steedsmet behoudt van het persoonlijke handschrift van Fleer. Soms laat het landschap zijn ruwe soms zijn tedere kant zien. De wisselingen in donker en licht zorgen ervoor, dat ieder werk zijn eigen inkijk krijgt. De donkernuances zorgen daarnaast voor een ruimtelijk effect. Een ruimtelijkheid die tevens beweging suggereert. Haar kleuren worden opgezet door paletmes en kwast. Met het mes ontstaan vlakken en met de kwast structuren en lijnen. Zodoende voegt de kwast vaak een grafisch element in haar werk toe.
Geen horizon
De horizon zoals wij gewend zijn bij de klassieke meesters ontbreekt bij haar steeds. Er is sprake van een zorgvuldige opbouw. Deze kan bestaan uit horizontaal, maar ook wel diagonaal gesitueerde lagen. De vlakken lijken tegen elkaar te botsen of ook wel over elkaar heen te denderen, waardoor je het gevoel krijgt middenin een groots natuurgebeuren geplaatst te worden.In elke centimeter in haar werk ligt een specifiek gevoel ten grondslag. De kleuren blauw, rood, geel, zwart en wit wisselen elkaar af. Samen worden ze in evenwicht gebracht en samen zijn ze sfeerbepalend. Ondanks de krachtige opzet, is alles in evenwicht gebracht. Een aantrekkelijk spanningsveld blijft daarbij gehandhaafd en dat houdt haar werk levendig.

Meer berichten