het thema in beeld gebracht in een fraaie bloemschikking
het thema in beeld gebracht in een fraaie bloemschikking (Foto: Willemien Smeitink)

Open kerk Oudejaarsmiddag - Laurentiuskerk Varsseveld

Varsseveld - In 2001 ontstond na de aanslagen op 11 september in Amerika behoefte bij mensen om dit samen te bespreken en te verwerken. De diaconie van de Protestantse Gemeente Varsseveld heeft toen de gelegenheid geboden om samen te komen in de Laurentiuskerk om in stilte of in een gesprek deze ramp een plek te geven. Die gelegenheid vond plaats op oudejaarsmiddag 2001. In het eerste jaar was het een vrij sobere bijeenkomst met veel momenten voor reflectie. Het bleek dat hier zoveel behoefte aan was dat men de volgende jaren hier mee door is gegaan.

In de loop van de tijd is de “Open Kerk” zoals het werd genoemd, uitgegroeid tot wat het heden ten dage is geworden. Een middag waarin plaatselijke of regionale kunstenaars eigen werk ten toon stellen, waarin wordt gemusiceerd en gezongen en waarin men onder het genot van een kopje koffie of thee met een oliebol elkaar kan ontmoeten. De hele kerk is versierd met prachtige bloemschikkingen, gemaakt door leden van de Symbolische Bloemschikgroep. De middag is bedoeld voor alle inwoners van Varsseveld en omgeving en het is zo´n succes gebleken dat in omliggende plaatsen men ook een dergelijke middag begint te organiseren.

Bezoekers komen en gaan, sommigen lopen even binnen, kijken wat rond en gaan dan weer verder, anderen blijven soms de hele middag om sfeer te proeven, stil te zijn of gewoon gezellig met bekenden of onbekenden te babbelen of om te luisteren naar mooie muziek. Anderen komen binnen, gaan weer verder met waar ze mee bezig zijn en komen later in de middag nog eens terug.

De “open kerk” wordt afgesloten met een inspirerende kerkdienst met één van de plaatselijke predikanten. Deze diensten worden, evenals de rest van de middag, meestal erg goed bezocht.

In 2018 was het thema “Veelkleurig verbonden”. Dit thema komt in veel aspecten naar voren en zelfs de preek in de afsluitende dienst sluit daar naadloos op aan.

De entree is altijd gratis, wel is er de mogelijkheid om een vrije gift te doen, die ten goede komt aan het goede doel van die middag.

Meer berichten