Winnende foto van het Oosterlicht 2017/18 van Dimitry Rouwhorst
Winnende foto van het Oosterlicht 2017/18 van Dimitry Rouwhorst (Foto: )

Het Oosterlicht straalt uit negen plaatsen in de regio

door Marcel van Berkum

Van zaterdag 15 december tot Driekoningen straalt het 'Oosterlicht' voor het derde achtereenvolgende jaar over de omgeving. Een jaar geleden rond de jaarwisseling kwamen de machtige lichtstralen uit zeven kernen. Dit jaar zijn er twee plaatsen bijgekomen en laten Varsselder en Sinderen ook hun licht schijnen op de avondhemel.

SILVOLDE - Het sfeervolle initiatief is een idee van Silvoldenaar Hans van den Hurk. Hans verlichtte al zo'n vijftien jaar rond de jaarwisseling de toren van de Mauritiuskerk in Silvolde. Elk jaar was het weer anders, maar hij zocht een nieuwe uitdaging. Geïnspireerd door het noorderlicht bedacht hij het Oosterlicht. Hij kreeg enthousiaste medestanders en in het eerste jaar werden er vier grote lampen met xenonverlichting geplaatst in Silvolde, Etten, Terborg en Ulft. Vorig jaar kwamen Gaanderen, Varsseveld en Megchelen erbij. Volgens de initiatiefnemer, die zegt veel technische hulp te krijgen van Jasper Hulst, is er regelmatig belangstelling om mee te doen. "Varsselder wilde dolgraag en is volop bezig om het financieel rond krijgen. Voorlopig lenen ze een lamp, die wij in Silvolde in reserve hebben. En in Sinderen plaats ik een lamp bij mijn woonhuis." Meriam Jansen van de organisatie vult aan dat er ook concrete belangstelling is vanuit Anholt. De firma Rewe wil graag deelnemen, maar ook dat is nog een geldkwestie. De organisatie juicht de belangstelling alleen maar toe. Het Oosterlicht verbindt, is grenzeloos en grensverleggend.

Vanuit die gedachte is Hans van den Hurk niet tevreden met stilstand en blijft op zoek naar aanpassing en verrassing. Ten opzichte van vorig jaar zijn er daarom enkele wijzigingen doorgevoerd, die te merken zijn als op zaterdag 15 december om 17.00 uur de lichtknop wordt ingedrukt. "Vorig jaar was er om het uur beweging in de lichtstralen, maar daar zien we dit jaar vanaf. Het bleek verwarrend en geen meerwaarde."

Trefpunt

Nieuw is dat tot 24 december de lichtstralen vanuit de deelnemende plaatsen recht omhoog schijnen. "We willen daarmee de authenticiteit en het unieke van elke kern benadrukken. Met kerst komen de stralen symbolisch samen." Silvolde ligt van de deelnemers centraal dus boven dat dorp komt het stralende trefpunt. Het heldere licht dat de hemel doorklieft blijft nog tot 6 januari, Driekoningen zichtbaar. Tot genoegen van veel fotografen.

Meer berichten