Dirigent Bart van den Goorbergh van Harmonie St.Antonius in de weer met de jeugd. (foto: Roel Kleinpenning)
Dirigent Bart van den Goorbergh van Harmonie St.Antonius in de weer met de jeugd. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Op naar de honderd!'

door Marian Roerdinkholder

Een jaar lang vierde muziekvereniging St. Antonius uit Bredevoort haar 90-jarig jubileum. Het jubileumjaar komt op zondag 9 december tot een muzikaal hoogtepunt tijdens het theaterconcert 'Op naar de honderd' dat plaatsvindt in de DRU Cultuurfabriek in Ulft.

Breedenbroek – Bart van den Goorbergh is al meer dan 20 jaar dirigent van het harmonieorkest van muziekvereniging St. Antonius. Bart vertelt: "St. Antonius is veel meer dan alleen een muziekvereniging. Als ik een wild idee aandraag, bijvoorbeeld spelen op het festival Broekrock in Breedenbroek, dan wordt er gedacht in mogelijkheden en wordt het meteen geregeld. Dit resulteerde in een fantastisch concert met zangers en zangeressen en gave popnummers. De sociale contacten onderling zijn ontzettend goed. Maar de muzikanten hebben ook een hoog muzikaal besef."

Boh Foi Toch doet mee aan het theaterconcert op 9 december. Deze samenwerking komt voort uit het optreden dat St. Antonius en Boh Foi Toch gaven op de Zwarte Cross en in Schouwburg Amphion. Hans Keuper vult Bart aan: "St. Antonius is echt een vereniging die weet van aanpakken. Spelen op de Zwarte Cross? Ze zeiden meteen enthousiast 'ja' en gingen daarna pas bedenken hoe dit te organiseren. De club heeft echt geen 'kieken wat wut' houding. Om nog een voorbeeld te geven: Danzón no. 2 is een muziekstuk waarbij een film is gemaakt. Deze film hebben de muzikanten een aantal jaren geleden nagespeeld en de plaatselijke videoclub heeft het opgenomen."

Muzikale voorstelling

Bart: "Het jubileum theaterconcert op 9 december is méér dan alleen een concert, het is echt een muzikale voorstelling. 'Op naar de honderd' is een mix van muziek, oude film en nieuwe gemaakte minidocumentaires. Ook het Nedersaksisch speelt een belangrijke rol in de voorstelling. Als de bezoekers binnenkomen zien ze meteen een aantal foto's van vroeger waarmee de foyer is aangekleed en klinkt er muziek. De Provincie Gelderland heeft voor dit unieke concept een subsidie van 10.000 euro verstrekt." Hans vertelt: "Naast Boh Foi Toch doen ook Ben Simmes met de Ulftse Nachtegalen en VPS Kek mee aan de voorstelling." Net als de kinderen die deel hebben genomen aan de cursus Muziek Maak Jezelf, die ook gegeven wordt door dirigent Bart van den Goorbergh. Zij zijn, samen met alle andere deelnemers, te zien en horen in het zinderende finalestuk Meridian van componist Ola Gjeilo.

Kaartverkoop

Het jubileum theaterconcert 'Op naar de honderd' van Harmonie St. Antonius uit Breedenbroek vindt plaats op zondag 9 december in de Rabobankzaal van de DRU Cultuurfabriek. Het concert begint om 14.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via de DRU Cultuurfabriek.

www.drucultuurfabriek.nl

Meer berichten