Het 100-jarige Varssevelds Belang organiseert de kerstmarkt, vlnr: Miep Leneman, Manon Lettink, Erik Beltman, Wim Nijenhuis, Adrie Bout en Mark Neleman. (foto: Roel Kleinpenning)
Het 100-jarige Varssevelds Belang organiseert de kerstmarkt, vlnr: Miep Leneman, Manon Lettink, Erik Beltman, Wim Nijenhuis, Adrie Bout en Mark Neleman. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Nieuwe opzet Kerstmarkt

door Carla van der Meer

Varsseveld - "In het weekend van 7, 8 en 9 december willen we vier dingen bij elkaar brengen: de ijsbaan, de Kerstmarkt, het Glazen Huis en het Kerstevent in de Grote Kerk", vertelt Adrie Bout, voorzitter Varssevelds Belang. "Verder vieren we dit jaar dat de Ondernemersvereniging Varssevelds Belang 100 jaar bestaat. Dat doen we met drie activiteiten: de fotowandeling, het dorpsontbijt en als afsluiting het weekend van de Kerstmarkt."

"We hebben besloten om ter gelegenheid van ons 100-jarig jubileum geen geld aan een feest te besteden, maar om iets te doen voor Varsseveld waar iedereen iets aan heeft", zegt Bout. "Dat doen we in de vorm van drie activiteiten. In maart zijn we begonnen met een fotowandeling in het centrum. We hebben tien foto's aangeboden, die op diverse historische locaties in het centrum staan. Voor de beschrijving van wat er te zien is op de diverse locaties zit er een QR-code bij, die ingesproken is door Gerard Bruil van de Oudheidkundige Vereniging. De foto's zijn blijvend en kunnen tijdens de wandeling nog steeds bekeken worden. De tweede activiteit was een dorpsontbijt op 24 juni met zo'n 200 mensen." "Dit is de eerste keer dat we zoiets groots georganiseerd hebben, maar het was heel geslaagd en gezellig. Vooral de spontane ontmoeting tussen de mensen was heel gezellig", zegt Manon Lettink van Varsseveld Belang. "De Kerstmarkt is de afsluitende activiteit van het jubileumjaar van Varssevelds Belang. De drie activiteiten die aangeboden zijn, hebben alle drie hun eigen dynamiek", geeft Bout aan.

Lang gekoesterde wens

De ijsbaan is een lang gekoesterde wens vanuit de ondernemersvereniging. "Dat hebben we opgepakt voor het weekend van de Kerstmarkt", laat Bout weten. "De ijsbaan komt naast de kerk te liggen." De kunststof ijsbaan ligt er van 7 tot en met 9 december. De overdekte ijsbaan gaat open op vrijdag 7 december om 15.30 uur. De eerste twee uur na opening is gereserveerd voor kinderen van de basisschool. Daarna kan iedereen tot 20 uur schaatsen. De volgende dag is de ijsbaan open van 13.30 tot 15.30 uur voor de kinderen en tot 22 uur voor iedereen. Op zondag kan er door iedereen geschaatst worden van 12 tot 17 uur. Op de kunststof ijsbaan mag alleen met speciale schaatsen geschaatst worden. Hiervoor zijn er 88 paar van deze speciale schaatsen beschikbaar in verschillende maten. De entree is gratis.

"We hebben de ijsclub gevraagd om mee te helpen bij de ijsbaan", zegt Bout. "Zij weten immers alles van de beleving van schaatsen. Bovendien verzorgen zij de koek en zopie. "We willen dit ook graag doen", zegt Wim Nijenhuis, vicevoorzitter van de ijsclub. "Maar onder voorbehoud. Mochten we zelf met onze ijsbaan open gaan, dan hebben we geen tijd om te assisteren. Maar zoals het er nu op lijkt, is er dan toch nog geen ijs op onze baan. De beek is te droog en ik vrees dat het niet lukt om voor 1 december daar water te krijgen."

Live muziek

Op zondag, tijdens de Kerstmarkt zijn de winkels open", laat Erik Beltman, voorzitter kerstmarktcommissie, weten. "Op de Kerstmarkt staan ongeveer 40 kerstkramen, er is live muziek van een dixielandband en er zijn rondom de kerk drie kerststallen, waarvan één levende kerststal. In de levende kerststal spelen acteurs van de toneelvereniging. In het Borchuus kunnen de kinderen zich vermaken met kerstballen maken en versieren. Verder is er een tekenaar aanwezig. De kracht van de Kerstmarkt is dat er zoveel mogelijk partijen samenwerken." "Als Varssevelds Belang willen we de bindende factor zijn in het dorp", geeft Bout aan. Varssevelds Belang heeft met het organiseren van de Kerstmarkt hulp van veel vrijwilligers. "De bereidwilligheid van de Varssevelders is groot om hun steentje bij te dragen", zegt Miep Leneman van Varssevelds Belang.

Midwinterhoornblazers

"Op vrijdag 7 december wordt een grote kerstboom geplaatst", vertelt Lettink. "En op zaterdag gaan de lampjes erin." "Op zondag lopen midwinterhoornblazers door het dorp", zegt Leneman. "Aan het eind van de route komen de blazers het centrum in." Verder loopt tijdens de kerstmarkt de Kerstman rond en er is een arrenslee. De vuurkorven dragen bij aan de sfeer. De muziek op de ijsbaan komt vanuit het Glazen Huis.

Goede doelen

"We hebben dit jaar diverse goede doelen waar de opbrengst van de koek en zopie naar toe gaat", laat Lettink weten. "Dat zijn het Glazen Huis, woonzorgcentrum en verpleeghuis De Bettekamp, verpleeghuis Den Es, Care Travel en stichting Kinderen van de Voedselbank." "Bij de opzet van het Kerst-Event is gezocht naar een breed samenhangend geheel van kunst, cultuur en een markt voor goede doelen", vertelt Bout. "Het Event is een ontmoetingsplaats om even op verhaal te komen tijdens de kerstmarkt. Voor het eerst worden dit jaar tijdens het Kerst-Event muziek, zang en poëzie met elkaar verbonden. Het Kerst-Event wordt op zondag 9 december van 13.00 tot 17.15 uur in de Laurentiuskerk gehouden. Aan het Event werken onder andere mee: Frederiek Wester met een pianorecital, dichter Helma Snelooper en columnist Bert Scheuter, het jeugdorkest van Christelijke muziekvereniging Jubal, Joop Lammers met kerstverhalen in het 'plat', het Varssevelds Mannenkoor, Encore Varsseveld en de Varsseveldse Accordeonvereniging.

Er iets moois van maken

"We kunnen de Kerstmarkt en de ijsbaan organiseren met dank aan onze sponsoren", laat Bout weten. "Het bedrijfsleven laat zich met dit event ook van zijn sociale kant zien voor het dorp. Met elkaar maken we er iets moois van."

Meer berichten