Kunstenaar Bert Taken uit Terborg. (foto: Roel Kleinpenning)
Kunstenaar Bert Taken uit Terborg. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Bert Taken exposeert in eigen galerie

door Marcel van Berkum

Terborg - "Ik ben naar alle uithoeken van de wereld gereisd en dat vind je terug in mijn recente werk", zegt Bert Taken. De Terborgse schilder/muzikant exposeert in zijn atelier schilderijen, die een boeiend en kleurrijk beeld geven van zijn reiservaringen. De expositie is komende zaterdag en zondag geopend.

Bert Taken is opgegroeid in Gaanderen. Hij ging in Utrecht natuurkunde studeren en dat was tot acht jaar geleden ook zijn woonplaats. Hij werkte lang als natuurkundedocent en reisde het land door als muzikant in bands. Ook componeerde hij muziek voor commercials, documentaires en films. "Dat ik weer in deze buurt terechtkwam is min of meer toevallig." Hij woonde in Utrecht prima, maar zocht op een gegeven moment een woonruimte met een tuin in een landelijke omgeving. Via Funda kwam hij terecht aan de Silvoldseweg in Terborg. De 65-jarige kunstenaar legde contact met de kunstenaarsscene in de omgeving en exposeerde in de DRU. Hij hield onder meer een voordracht over de muziekstijl exotica in het kunstenaarscafé in Aalten en stelde enkele compilatie-albums samen. Ook vormt hij met dichter/beeldhouwer Piet Post het Terborgse creatief collectief Kunstrijders. Voor Terborg 600 jaar Stad heeft Bert ideeën ingediend, die tot de verbeelding spreken en volgend jaar ongetwijfeld te zien zijn in het centrum van het feestelijk stadje.

Heerlijk

De witte Terborgse stadsboerderij met de verheven titel 'De Heerlijkheid van Wisch' herbergt behalve het woonhuis een knusse expositieruimte. Bij binnenkomst wordt de bezoeker getroffen door een bonte verzameling schilderijen met een bijzondere techniek. "Ik ben de afgelopen maanden vooral fanatiek bezig geweest met experimenteren met verschillende technieken en heb nu wel mijn stijl gevonden. Muziek maken is daardoor wat op de achtergrond geraakt."

Balans

Bert noemt zijn huidige werk een balans tussen grafisch schilderen en penseeltekenen. Het komt tot uiting in kleurige vlakken waarin de accenten met de penseel zijn aangebracht. De tientallen tentoongestelde schilderijen zijn het werk van enkele maanden. "Ik bekeek oude reisfoto's, plakte er mijn herinneringen aan en een huidige interpretatie en zo zijn de schilderijen ontstaan." De argeloze beschouwer maakt aan de hand van de afbeeldingen samen met de schilder een heerlijke wereldreis, waarin duidelijk ook de hobby muziek van Bert te zien is. Herkenbaar en bijzonder afgebeeld zijn bijvoorbeeld een streetparade in New Orleans en orkesten in Cuba en andere landen in Latijns-Amerika. Ook ouder werk van Bert is in de expositie te bekijken.
Galerie 'De Heerlijkheid van Wisch' is gevestigd aan de Silvoldseweg 30 in Terborg.

Dit weekend is de expositie met het werk van Bert Taken geopend op zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Meer berichten