Foto: Roel Kleinpenning

'Heel Ulft mag uitlopen!'

door Marian Roerdinkholder

Ulft - "Vorig jaar viel er veel sneeuw en werd het echt een winterse midwinterhoornwandeling. Het is nog afwachten wat het dit jaar wordt!" Op zondag 9 december staat de jaarlijkse midwinterhoornwandeling van de Huttepiepen van de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen op de agenda.

Ton Lukassen vertelt: "Men kan kiezen uit twee routes, één van 8 kilometer en de lange route van 15 kilometer. De route leidt naar het Openluchttheater Engbergen waar men kan genieten van onze wereldberoemde huttenpiepensoep. Ook is er een demonstratie midwinterhoorn bouwen. De korte route gaat terug en de lange route gaat de grens over, op naar het bos op landgoed Hardenberg met de tweede stop bij Daniëls. Onderweg komen de wandelaars groepjes van midwinterhoornblazers tegen. Uiteraard mag de midwinterhoorn zelf ook uitgeprobeerd worden."

OVGG

De Huttepiepen is een werkgroep van de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen en bestaat uit ongeveer 65 leden waarvan er 45 blazen. Vorig jaar vierde de werkgroep haar 25-jarig jubileum.

De wandeling op 9 december is alweer de 24e wandeling. Met een kort rondje werd jaren geleden begonnen. Ton zegt enthousiast: "Iedereen is welkom mee te wandelen, heel Ulft en omgeving mag uitlopen!"

Signaalhoorn

"De midwinterhoorn is van oudsher een signaalhoorn: een instrument om een boodschap door te geven. Gekscherend zeggen wij dat de midwinterhoorn het eerste mobieltje was. De hoorn wordt gemaakt van een wilgentak, berk of els. Deze wordt tijdens onze bouwcursus bewerkt. De hoorn wordt met de hand gemaakt. Als er machinaal gewerkt wordt, is de charme weg. De bouwcursus wordt verzorgd door Jan Tangelder en oud-timmerleraar Toon Roes. Martin Geurtzen gaat het stokje van Jan overnemen. "

Traditie

"Wij hebben niet alleen een cursus om te bouwen maar ook een blaascursus. Vanaf september kan er in het clubgebouw van fanfare Kunst na Arbeid onder andere gewerkt worden aan lipspanning. Samen spelen is erg lastig met de midwinterhoorn. Iedere hoorn is anders en heeft een andere stemming."

Ton vertelt: "Er mag niet op ieder moment in het jaar buiten geblazen worden. Dit mag vanaf de eerste advent (anblaozen) tot 6 januari. Dan wordt er 'afgebloazen'. Hier houden wij ons ook aan, want wij willen de traditie graag in stand houden. In deze periode treden wij met de Huttepiepen veel op tijdens kerstmarkten, op koopzondagen en op scholen. Op deze laatste geven wij dan ook uitleg over de midwinterhoorn."

Kaartverkoop

De midwinterhoornwandeling van de Huttepiepen vindt plaats op zondag 9 december. Startpunt is de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Er kan gestart worden tussen 10.30 en 12.30 uur (lange route tot 12.00 uur). De route van 8 kilometer bedraagt vijf euro en de lange route van 15 kilometer is zes euro. Dit dient contant voldaan te worden op de ochtend zelf.

www.ovgg.nl/ovgg/Midwinter_wandeling

 

 

Meer berichten