Column Mam raakt kwijt: Vergeet ze niet!


Mam raakt kwijt. (foto: Ria Tuenter)
Mam raakt kwijt. (foto: Ria Tuenter)
Column Mam raakt kwijt

Column Mam raakt kwijt: Vergeet ze niet!

Als ik, op krukken, de lange gang van het verpleeghuis inloop, kom ik aan het eind een vriendin van mijn moeder met haar dochter tegen. Zij komen net bij mam vandaan. We kletsen eventjes waarna ik doorloop naar de afdeling waar mijn moeder woont.
Als mam me binnen ziet komen, kijkt ze verschrikt: "Wat is er met jou? Waarom loop je op krukken?" Ik prijs me gelukkig dat (moeder-)gevoelens als bezorgdheid en empathie bij haar nog niet zijn aangetast door meneer Alzheimer.
"Niks ernstigs mam, alleen last van hielspoor die maar niet over wil gaan", antwoord ik terwijl ik haar een dikke kus geef. "Hoe gaat het, heb je nog iets leuks gedaan vandaag?"
"Ik heb gewerkt en nu zit ik even uit te rusten."
"Heb je nog visite gehad?"
"Nee, er is niemand geweest. Ik vind het fijn dat jij er nu bent."

's Avonds verschijnt een filmpje op mijn Facebook-tijdlijn van een vrij jonge vrouw met Alzheimer. Ze is nog prima in staat om een analyse te maken van het proces dat zich afspeelt in haar hersenen. Het filmpje ontroert me en heeft een enorme impact. Wauw, dit is waarschijnlijk precies zoals mijn moeder het voelt. De vrouw legt uit dat haar hersenen bestaan uit twee gedeelten. Het feitelijke deel dat steeds meer kortetermijngeheugen verliest en het emotionele deel waarvan de inhoud beter bewaard blijft.
"Ik mag dan vergeten dat je pas bent geweest, wat we gedaan hebben en waar we over gepraat hebben, maar wat blijft zijn de gevoelens van liefde, geluk en geborgenheid. Ik weet wel dat ik me veilig en gelukkig voel als ik je zie. Dus alsjeblieft, stop nooit met me te bezoeken!"
Een hartenkreet die ik wel van de daken zou willen schreeuwen: blijf eenzame (dementerende) ouderen alsjeblieft bezoeken. Klets wat, bekijk samen foto's of houd gewoon hun hand vast, maar vergeet ze niet!
Dat doen zij wel.

Op 17 november verschenen deze columns, en meer, in boekvorm. Meer info: www.mamraaktkwijt.nl

Meer berichten