Jonkvrouwe Olga Vegelin-Van Claerbergen en Aggie Daniëls bladeren het boek door. (foto: Roel Kleinpenning)
Jonkvrouwe Olga Vegelin-Van Claerbergen en Aggie Daniëls bladeren het boek door. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Kasteel Schuilenburg voor 'erbij'

door Nick Moritz

Terborg - Vijf jaar heeft Aggie Daniëls gewerkt aan haar boek over Kasteel Wisch, voormalig Kasteel Schuilenburg en Kasteel Ulenpas. Daarvoor sprak Daniëls vooral regelmatig met jonkvrouwe Olga Vegelin-Van Claerbergen die samen met haar zoon Philippe Kasteel Wisch in Terborg bewoont. "Ik ben geen historicus of journalist", vertelt de auteur. "In eerste instantie was het ook helemaal niet de bedoeling om een boek te schrijven. Door toeval had ik goed contact met de jonkvrouw gekregen. In die gesprekken kwamen steeds meer interessante zaken naar voren."

De familie Vegelin-Van Claerbergen staat eerder bekend als teruggetrokken. Dat Daniëls toestemming kreeg voor een boek zal veel mensen misschien verbazen. "Het is allemaal toevallig tot stand gekomen. In 2013 kwam ik met Philippe in gesprek over de openstelling van de tuinen voor Open Monumentendag. Hij wilde graag meewerken en vervolgens raakte ik ook aan de praat met zijn moeder, de laatste Schuylenburch. Dat vond ik zo boeiend dat ik gevraagd heb of ik nog eens terug mocht komen. Aan de hand daarvan heb ik een artikel gemaakt wat haar heel goed beviel, ze vond me een goede luisteraar. Zo is het balletje gaan rollen."

Aggie Daniëls raakte gefascineerd door de familiegeschiedenis die achter kasteel Wisch verscholen ligt. Die gaat heel wat verder dat de omgeving van Terborg, tot in Chili toe zelfs. "De oude schatrijke families, al dan niet van adel, hebben niet alleen veel te vertellen. Er is ook veel beeldmateriaal beschikbaar. Dat maakt het des te interessanter. De familie Schuylenburch resideerde in Den Haag op het moment dat 'ons' verhaal begint. In 1812 kochten ze Kasteel Schuilenburg in Silvolde, als buitenhuis voor in het weekend. De gelijkenis in de naam is toeval, of misschien vonden ze het leuk om een kasteel met hun eigen naam te kopen. Dat weet niemand meer. Toen ze eenmaal in de buurt zaten, verwierf men in 1839 Ulenpas in Hoog-Keppel en in 1850 Kasteel Wisch."

Alhoewel Daniëls soms ook de archieven indook, haalde ze haar meeste informatie uit gesprekken. "Daar houd ik van, van orale geschiedenis. Er zijn veel mensen die herinneringen hebben aan de familie. Zo sprak ik met Stef Boer, kleinzoon van de particulier chauffeur van de familie en met de kleindochter van de smid Leijzer die het hek rond het terrein gemaakt heeft. Soms moest ik detective spelen. Van Olga hoorde ik dat de familie in Chili een schapenfarm heeft gehad. 'Een paar jaar' zei ze. Na veel speurwerk kwam ik er achter dat men daar 38 jaar 'geboerd' heeft."

Schuilenburg en Wisch werden in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd. In Silvolde werd nooit herbouwd, maar Wisch schittert weer in volle glorie. "Olga Vegelin is een sterke vrouw. Ze was 17 toen ze twee vernielde kastelen erfde. Dat moet veel energie hebben gekost"

Het rijk geïllustreerde boek is vanaf de laatste week van november in diverse boekhandels te koop.

Meer berichten