Vlnr: Ed Erinkveld bouwcoördinator OVGG, Wil Gootink adviseur en Theo Heebing penningmeester OVGG in het Ketelhuis DRU. (foto: Roel Kleinpenning)
Vlnr: Ed Erinkveld bouwcoördinator OVGG, Wil Gootink adviseur en Theo Heebing penningmeester OVGG in het Ketelhuis DRU. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Nieuw onderkomen voor OVGG

Ulft - Wie op het terrein van het DRU Cultuurpark langs het Ketelhuis loopt ziet daar door de ramen regelmatig bouwlampen branden en mannen schilderen en andere klussen doen. Veelal oudere mannen. Maar met een inzet als een jonge bouwvakker. Om een van hen te spreken te krijgen is nog niet zo gemakkelijk, want je kunt het pand bijna niet in. Dat wordt klimmen via een oud laadplatform.

Een van de klussers is Ed Erinkveld. Toevallig ook de baas van het stel.
"Nou baas… ik ben bestuurslid van de OVGG. We zijn allemaal leden van de Oudheidkundige Vereniging (voormalig) Gemeente Gendringen. We knappen het Ketelhuis op dat we dit jaar gekocht hebben omdat we anders dan op de zolder van de Cultuurfabriek, waar we nu nog zitten, ons beter kunnen profileren. We hebben bijna 900 leden en heel veel materiaal uit het verleden van Gendringen en omgeving. Verder beschikken wij over een gigantisch archief en wij willen nog meer uitgroeien naar een cultuurhistorisch centrum. Hiervoor is het Ketelhuis, een monumentaal pand op het DRU complex, aangekocht als zijnde een prachtige zichtlocatie."


Dat zal niet goedkoop geweest zijn

Het bestuurslid lacht. "Nee dat was niet goedkoop, maar we bestaan al 40 jaar, met zo veel leden en sympathisanten, we hebben lang gespaard, omdat we wisten dat we groeiden en een eigen ruimte wilden waar iedereen met oudheidkundige vragen terecht kan. Van namen van straten en percelen tot familiegeschiedenissen. Dat leeft erg. In het Ketelhuis kan dat. Maar nu zijn de centen wel zo'n beetje op en daarom doen we veel zelf. En ja, nu je het zegt: de meeste leden zijn mannen van 60-plus. Maar ze klussen als de beste. Verder krijgen we van verschillende sponsoren hulp, waarvoor we ze erg dankbaar zijn. Ook het Prins Bernhard-fonds heeft het nut van onze actie al eerder onderkend en heeft ons een behoorlijke financiële bijdrage gedaan.
Volgend jaar juni, als wij ons 40-jarig jubileum vieren, moet het klaar zijn. "

Klussen aan industrieel erfgoed, kan dat zomaar?

Erinkveld; "Nee dat kan niet zomaar. We hebben veel moeten overleggen voordat de definitieve vergunning kon worden aangevraagd. Het is nationaal industrieel erfgoed en een Rijksmonument. Je mag buiten geen steen veranderen en op het dak mogen bijvoorbeeld geen zonnepanelen omdat dat niet in het oorspronkelijk aanzicht past. Binnen mag er iets meer. Maar om voor iedereen toegankelijk te zijn moeten we ook een rolstoellift maken, want het gebouw heeft nogal wat niveau verschillen. Dat rolstoeltoegankelijk maken, met een rolstoellift, is niet iets wat je als doe-het-zelver moet willen doen."
"Daarom zijn we met de gemeente en provincie in overleg. De gemeente heeft al toegezegd dat ze de buitentoegankelijkheid gaat regelen, bij het oude laadplatform. En de binnenruimtes, waar onze voordeur komt, willen we toegankelijk maken door bij de provincie subsidie aan te vragen. Omdat we een gemeenschapsvoorziening zijn en voor iedereen de toegang mogelijk willen maken. Al met al een geweldige klus waar we met z'n allen met veel plezier aan zijn begonnen en binnen het budget hopen te kunnen verwezenlijken."

Meer berichten