Dana Fuchs tijdens een concert in Grolloo. (foto: Harry Pater)
Dana Fuchs tijdens een concert in Grolloo. (foto: Harry Pater) (Foto: www.harrypater.nl)

Dana Fuchs komt graag naar Holland

door Harry Pater

Ulft - Aanstaande vrijdag 9 november is de Amerikaanse zangeres Dana Fuchs voor de derde keer in onze provincie te zien, in het poppodium van de DRU Cultuurfabriek in Ulft.

Eerder was ze in augustus 2010 op Huntenpop en in april 2017 in Luxor Live in Arnhem te bewonderen.
De inmiddels 42-jarige Dana Fuchs (uitspreken als Deena Fjoeks) werd op 10 januari 1976 als jongste van een zus en vier broers geboren in New Jersey en verhuisde met haar ouders (vader was marinier) naar het stadje Wildwood in Florida, waar ze opgroeide en al op jonge leeftijd met het muziekvirus besmet raakte. Ze heeft Duitse roots, maar ook Ierse en zelfs Nederlandse! Van haar oudere broers en zus kreeg ze de liefde mee voor classic rock. Op haar twaalfde ging ze zingen bij een plaatselijk gospelkoor en vanaf haar tienertijd zong ze in verschillende bandjes.
Op haar negentiende vertrok ze naar New York, haar zus Donna achterna. Beiden raakten op het verkeerde pad. Nadat Donna zelfmoord had gepleegd besloot Dana dat het anders moest. Ze kwam gitarist Jon Diamond tegen en hij vroeg haar van welke muziek ze hield. Ze noemde onder meer The Rolling Stones en Led Zeppelin, waarna hij haar vertelde waar die hun invloeden vandaan hadden. Ze raakte daarna in de ban van vooral blues, rock en soul. Ze richtten de Dana Fuchs Band op en gingen daarmee veelvuldig optreden.

Janis Joplin

Bij een van die optredens werd ze ontdekt en na een korte auditie aangenomen voor de rol van Janis Joplin in de off-Broadway musical 'Love, Janis'. Ze nam deze rol over van Beth Hart, die het te druk kreeg met haar Europese carrière. Zowel Beth als Dana worden door hun manier van zingen vaak vergeleken met Janis Joplin. Tijdens een van die voorstellingen werd ze opnieuw ontdekt en korte tijd later speelde ze in de speelfilm 'Across The Universe', waarin uitsluitend songs van The Beatles zitten. Dana zingt daarin op maar liefst zeven songs, zoals Helter Skelter, die ze nog steeds vaak zingt. Sinds 2008 tourt ze regelmatig door Europa met haar Europese band (een Nederlander en twee Italianen).

Dana Fuchs heeft veel Europese fans in met name Nederland, Scandinavië en Duitsland. In mei kwam haar nieuwste (zevende) album uit, 'Love Lives On' getiteld, die door crowdfunding werd gefinancierd en opgenomen in Memphis, Tennessee. Het soulvolle album krijgt overal lovende recensies en is voor de komende Grammy Awards vrijwel zeker genomineerd in drie categorieën: Beste Americana Album, voor Beste Amerikaanse Rootssong én voor Beste Amerikaanse Roots Performance met haar cover van Ring Of Fire (Johnny Cash).
Dana heeft in de afgelopen jaren heel wat narigheid meegemaakt: in de afgelopen jaren verloor ze twee broers en beide ouders. Ruim twee jaar geleden werd ze moeder van haar zoontje Aidan, die ze steevast meeneemt op tournee. Over veel van deze gebeurtenissen schreef ze songteksten, de muziek schrijft Jon Diamond.

Ruim tien jaar geleden speelde je voor het eerst in Nederland. Sindsdien kom je vrijwel jaarlijks naar ons land. Wat betekent Nederland voor jou?
"Het Nederlandse publiek was mijn eerste grote publiek en het was het eerste buitenland waar we regelmatig gingen optreden. Deze ontvangst is de belangrijkste reden dat we daardoor steeds meer Europese landen aandeden en zelfs in de States. Ik zal dan ook altijd een speciale relatie met Nederland hebben, ik kom hier graag! Ik heb op heel veel grote festivals in jullie land gespeeld, teveel eigenlijk om nog herinneringen te hebben aan Huntenpop, sorry."

Al sinds je eerste Europese bandoptreden had je minstens één Nederlandse muzikant in je band, de zeer ervaren bassist Walter Latupeirissa. Wat betekent hij voor jou?
"Tijdens optredens zeg ik altijd dat Walter voor mij 'thickerthanblood' is. Hij is als een broer, een mentor in het leven en in de muziek, een van mijn beste vrienden en nu ook een van de favoriete ooms van mijn zoontje. Ik hou veel van hem, hij is een fantastische muzikant en een geweldig mens."


Naast Walter heb je met heel wat Nederlandse muzikanten gewerkt, daarnaast werk je ook vaak met Nederlandse (in twee gevallen zelfs Achterhoekse) tourmanagers/geluidsmannen en boekingskantoren. Is dat toeval?
"Zoals mijn gitarist Jon Diamond ooit zei: 'Nederlanders zijn net New Yorkers'. Ik vermoed dat we daarom zo goed met elkaar kunnen omgaan en werken. Nederlanders zijn echte praters en zeer bewust van wat ze weten en kunnen en soms zelfs ook zo eerlijk om te zeggen wat ze niet kunnen, haha. Ik ben een prater en zij zijn ook flinke praters. Het is gewoon een kwestie van elkaar goed aan te voelen."

Meer berichten