Biebtip: Houtrot van Rinske Hillen


Foto:
Biebtip

Biebtip: Houtrot van Rinske Hillen

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 137 door Mieke de Vette:

Houtrot - Rinske Hillen

Bram Wenksterman bewoont een statig pand aan de Amsterdamse Keizersgracht dat al generaties in zijn familie is. In de immense achtertuin liggen zijn voorouders begraven. Achterin de tuin staat een tuinhuis waarin eerst zijn vrouw, later ook zijn dochter werkte, speelde, creëerde.

Het probleem met oude huizen in Amsterdam (die mooie stad, die is gebouwd op palen!) is dat de fundering grote gebreken vertoont.  Bram is natuurfilosoof, schrijft over de natuur, is regelmatig op natuurreis maar heeft het geld niet op de rug groeien.  Hij zal dus geld moeten vragen aan zijn rijke schoonvader. Dat ligt gevoelig, want Wenkstermans vrouw is pas opgenomen in een psychiatrische inrichting en de meningen zijn verdeeld: was dit wel de juiste beslissing?

Inmiddels is zijn dochter Amber weer thuisgekomen, verbroken ‘verkering’, twijfelend over carrière (zangeres) en onbekend met het geheim van de familie. Amber wordt geconfronteerd met haar weggestopte herinneringen als ze haar moeder bezoekt in de inrichting. Ook voelt ze dat er iets speelt tussen haar vader en tante.

Ondertussen organiseert de minnares van Bram, nicht van zijn echtgenote die het huishouden zo’n beetje doet, een verrassingsfeest voor zijn vijfenvijftigste verjaardag. Het feest blijkt de aanzet tot een dramatische samenloop der dingen.

Houtrot is een filosofische roman over schuld, verraad en familieloyaliteit. Strak ‘geregisseerd’ wordt het verhaal verteld, dat zich over slechts 3 dagen uitstrekt.  De spanningen (huis, relatie, geld, geheim, natuur) worden mooi opgebouwd, je gaat langzaam zelf als lezer je adem inhouden.

Mooi, helder geschreven, je kunt goed meevoelen met de verschillende spelers in dit verhaal.  Ik ben benieuwd naar nieuw werk van Rinske Hillen!

Mieke de Vette

Meer berichten