De makers van ‘Salamanders in Art andScience’ na de uitreiking van de oorkondes in het Stedelijk Museum Amsterdam op 28 september 2018. Van links naar rechts: Bas Teunis, Marianne Stoffer, Reynoud Homan en Marc Gijzen.
De makers van ‘Salamanders in Art andScience’ na de uitreiking van de oorkondes in het Stedelijk Museum Amsterdam op 28 september 2018. Van links naar rechts: Bas Teunis, Marianne Stoffer, Reynoud Homan en Marc Gijzen. (Foto: Bas Teunis)

Salamanderboek gekozen bij Best Verzorgde Boeken 2017

Regio - Het boek 'Salamanders in Art andScience', verschenen op 1 september 2017 en eerder in deze krant / dit tijdschrift besproken, is uitverkozen tot een van de Best Verzorgde Boeken van 2017.

'Salamanders in Art andScience',geschreven door Max Sparreboom en Bas Teunis, is een uitgave op het raakvlak van kunst en wetenschap.Het toontafbeeldingen van salamanders door de eeuwen heen. Bijde voorbereidingvan zijn standaardwerk 'Salamanders of the Old World', verschenen in 2014, kwam Max Sparreboom erachter dat in de wetenschappelijke literatuur vele prachtige illustraties van salamanders te vinden zijn, onbekend buiten een kleine kring van specialisten. Samen met Bas Teunis, wetenschappelijk tekenaar, besloot hij een apart boek daaraan te wijden. Dat werd 'Salamanders in Art andScience'.

Het enthousiaste project van de twee vrienden werd wreed verstoord toen Max ziek werd en vier maanden later, in augustus 2016, overleed. Gelukkig was het team dat de productie van het boek voor zijn rekening zou nemen, toen al gevormd. Max heeft tot het laatst aan zijnmanuscript doorgewerkt. Samen met Max' vrouw Marianne Stoffer, vormgever Reynoud Homan en lithograaf Marc Gijzen heeft Bas Teunis het boek daarna afgemaakt.

Het boek is een ode aan de schoonheid van salamanders, maar ook aan de liefde van Max Sparreboom voor deze dieren. In zijn nagedachtenis hebben alle betrokkenen hun vakmanschap ingezet om het best mogelijke resultaat te behalen. Het boek is zowel in de vakpers als daarbuiten positief besproken. Het is een prachtige beloning voor de makers dat het boekbovendien is uitverkozen tot een van de Best Verzorgde Boeken van 2017.

Jaarlijks kent een vakjury, bestaand uit vertegenwoordigers uit het boekenvak, de ontwerpbranche en de grafische bedrijfstak, aan ruim dertig boeken die dat jaar in Nederland zijn verschenen de eretitel 'Best Verzorgd Boek' toe. Bij de beoordeling wordt gekeken naar inhoud, ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaalkeuze, druk en bindwijze. Er worden hoge eisen gesteld, en de verkiezing geniet onder boekliefhebbers veel aanzien. De makers van 'Salamanders in Art andScience' beschouwen het dan ook als een bijzondere eer dat hun boek is gekozen in de selectie voor 2017.

De jury noemt 'Salamanders in Art andScience' een publicatie die getuigt van liefde en in zekere mate ook van bezetenheid voor het fenomeen boek.Uit het juryrapport: 'Dit is werkelijk art &science in bindtechniek, zo perfect is het uitgevoerd. Het maakt dat niet alleen natuur- en kunstliefhebbers hier acuut hebberig van worden. (...) In de inleiding staat: "we have made thisbook as a work of love". Wij beamen dit.'

De volledige selectie van de 33 Best Verzorgde Boeken van 2017 wordt tentoongesteld in het Stedelijk Museum Amsterdam.De expositie is nog te zien tot en met zondag 28 oktober 2018. 'Salamanders in Art andScience' kost € 89 en kan besteld worden via www.040boeken.nl of bij de betere boekhandel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden