Een vorige editie van 'Meet and Eat' in het Borchuus Varsseveld. (foto: Roel Kleinpenning)
Een vorige editie van 'Meet and Eat' in het Borchuus Varsseveld. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Nieuw diner met statushouders

Varsseveld - Op zaterdag 27 oktober wordt voor de derde keer 'Meet & Eat' gehouden in het Borchuus in Varsseveld. Dit is een diner waarbij inwoners en statushouders uit de gemeente Oude IJsselstreek elkaar kunnen ontmoeten.

Het diner begint om 17.30 uur. Van iedereen wordt verwacht dat ze iets lekkers meenemen, om zo gezamenlijk te zorgen voor een lekkere maaltijd. Ook brengt het een boel variatie aan de eettafel.

Spel

Tijdens de Meet & Eat wordt ook een interactief spel gespeeld, om zo meer over elkaar te weten te komen. Zo waren er bij de vorige editie van april dit jaar tientallen tijdschriften meegenomen, waar iedereen zijn of haar eigen collage kon maken. Zo kwam iedereen meer over elkaar te weten. Daarnaast is er een kinderprogramma georganiseerd, waardoor het evenement geschikt is voor jong en oud.

De eerste editie, in december vorig jaar, was al een groot succes. Er waren tientallen aanmeldingen, van zowel statushouders als Nederlanders. "Ik denk dat dat komt doordat het een heel simpel concept is", vertelt Esra Geurink. Zij was betrokken bij de eerste editie van Meet & Eat en is ook nu weer één van de organisatoren.

"Dat maakt deze bijeenkomst voor iedereen heel laagdrempelig. De vorige keer hadden we zo'n zestig aanmeldingen en deze editie hopen we daar weer op. De reacties na afloop zijn vaak heel enthousiast. Wanneer mensen van verschillende culturen elkaar ontmoeten en een gesprek hebben, dan is de avond voor ons al geslaagd. Want hoe mooi is het wanneer mensen van elkaar ontdekken dat ze dezelfde interesse hebben?"

Gelijkwaardigheid

"Ik vond het vreemd dat een aantal jaar geleden, toen de vluchtelingencrisis uitbrak, ik daar zelf eigenlijk weinig tot niets van merkte. Als ik door de supermarkt liep, kwam ik nauwelijks in contact met vluchtelingen, terwijl ze er wel degelijk zijn. Samen eten is een heel leuke en laagdrempelige manier om in contact te komen met andere mensen. Ik ken best veel mensen die als vrijwilliger contact hebben met statushouders, maar dan ben je daar toch vaak 'in functie'. Je bent er om brieven door te nemen of om bijvoorbeeld taalles te geven. Bij een diner liggen die verhoudingen heel anders. Dan valt die barrière weg en heb je een open gesprek op basis van gelijkwaardigheid. Tijdens de Meet & Eat is het samen eten een manier van ontmoeten. Als dat leidt tot nieuwe vriendschappen, is dat winst voor iedereen."

Aanmelden

Aanmelden voor meet & eat op 27 oktober kan door te mailen naar: meetandeatvarsseveld@gmail.com. Daarbij is het aantal plekken beperkt.

Meer berichten