Con Brio. (foto: Guido Pelgrim)
Con Brio. (foto: Guido Pelgrim) (Foto: Guido Pelgrim)

Jubileumconcert Con Brio met Misa Criolla

door Nick Moritz

Etten - Van bedeesde meisjes tot zelfbewuste vrouwen. Zo hebben de leden van vrouwenkoor Con Brio zich in 60 jaar tijd ontwikkeld. Het was een kapelaan die 60 jaar geleden aan de wieg stond van een koor dat alleen openstond voor ongetrouwde vrouwen. Dat soort voorwaarden zijn tegenwoordig ondenkbaar. In een jubileumconcert op zaterdag 13 oktober laat Con Brio horen dat ze een muzikaal feestje kunnen bouwen. In Zuid-Amerikaanse stijl nog wel.

Con Brio pakt in dit concert groter uit dan ooit. Met licht en geluid wordt sfeer gemaakt, voor het programmadeel voor de pauze is een verteller ingehuurd en in het Zuid-Amerikaanse deel wordt het koor ondersteund door een professioneel ensemble rond bandoneonist Jacqueline Edeling en een bijzonder interessante zanger. "We kiezen de laatste jaren wat meer voor opvallende projecten", vertelt voorzitter Marjolein Kock. "Enkele jaren terug hadden we veel succes met ons 'Engelse' concert in de tuin van kasteel Wisch. Nu gaan we op de Zuid-Amerikaanse toer. Dat heeft alles te maken met de Misa Criolla die al langer op ons wensenlijstje stond. Onze dirigent Nick Moritz heeft een bewerking voor ons gemaakt en die hebben we in de afgelopen maanden ingestudeerd."

De Misa is gebaseerd op Zuid-Amerikaanse volksmuziek en is ritmisch lastig. Daar heeft Con Brio veel tijd in gestoken. "We hebben bij de Misa ook nog andere Zuid-Amerikaanse nummers gekozen. Ons gevoel voor ritme wordt volop aangesproken, net als ons gevoel voor zuidelijk 'macho'. Ook voor de pauze, in het meer traditionele deel, komen al flink stoere nummers aan bod. In de Zuid-Amerikaanse muziek worden we bijgestaan door een heerlijk musicerend ensemble en in de Misa Criolla zingt Tobias Klomp. Hij was als tienjarig jochie al solist bij het Ettens Mannenkoor, zat bij Nick in de talentenklas van Musikschule Niedergrafschaft en studeert nu zang in Hannover. Erg leuk om hem straks als volwassen knaap weer terug te zien."

Het Jubileumconcert 'Fiësta Con Brio' begint zaterdag 13 oktober om 20.00 in de St. Martinuskerk te Etten. Vrouwenkoor Con Brio staat onder leiding van Nick Moritz en wordt begeleid door vaste pianiste Miriam Versteegen. Verder werken mee tenor Tobias Klomp en een bandoneonkwartet. De avond wordt gepresenteerd door John Fischer.

Meer berichten