Foto:
Biebtip

Biebtip: Kinderboekenweek

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 136 door Ria te Kolste: Kinderboekenweek.

De Kinderboekenweek is van start gegaan met als thema: “Kom erbij” - boeken over “ Vriendschap”

Ria te Kolste tipt een aantal boeken die gaan over Vriendschap, geschikt voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Voor de groepen 1 & 2:

Mag ik meedoen? Van John Kelly
Eend wil graag nieuwe vrienden maken en meedoen met de leeuwen of de olifanten. Maar hij kan niet BRULLEN als een leeuw of TROMPETTEREN als een olifant. Wat nu? Wil jij bij een club waar iedereen welkom is? Dan is dit een boek voor jou.

Het geweldige grote vriendjesboek van Mary HoffmanWat is een vriend? Kan een dier of speelgoed ook je vriend zijn? En hoe maak je eigenlijk vrienden? Dit informatieve prentenboek nodigt uit tot praten over vriendschap en laat je zien dat vriendschap in alle soorten en maten bestaat

Voor de groepen 3 & 4:

Hugo- Een vreselijk eng beest? Van Mia Nilsson
Hugo is de ster van het circus. Bertus is jaloers. Op een nacht duwt hij Hugo uit de woonwagen. Hugo wordt wakker in een groot donker bos. Alle dieren zijn er bang voor Hugo. Daarom bedenkt Hugo een plan: het HUGO-ZAL-EEN-VRIEND-VINDEN-PLAN.

Een vriendje voor altijd van Eion Colfer.
Alleen zijn is niet leuk, maar met een beetje magie en geluk verschijnt een verzonnen vriendje precies wanneer je hem nodig hebt. Mattie is zo’n verzonnen vriendje. Hij doet altijd zijn best het allerleukste verzonnen vriendje te zijn, maar wanneer zijn maatje een echt vriendje vindt verdwijnt Mattie stukje bij beetje. Maar dan komt Mattie Sam tegen….

Voor de groepen 5 & 6:

Dikke Vik en Vieze Lies worden vrienden van Sunna Borghuis
Er is een nieuwe jongen in de klas: Vik. Lies kan best een vriend gebruiken, maar niet deze slome. Toch worden ze vrienden, want ze blijken meer gemeen te hebben dan Lies dacht. Dankzij een slim plannetje van Vik worden de twee ook nog eens de helden van de klas.

Joe Biljoen van David Wallace
Joe Prop is de rijkste twaalfjarige jongen van de hele wereld. Hij heeft letterlijk alles wat er te koop is: een formule 1-racewagen, wel duizend paar sportschoenen en zelfs een orang-oetan als butler. Ja, Joe heeft alles wat hij wil. Maar er is één ding dat hij nog liever zou willen: een vriend…..

Voor de groepen 7 & 8:

De grondel & de garnaal van Geert-Jan Roebers
Dit boek gaat over vriendschap in het dierenrijk. Over vrienden voor het leven, of voor even, en over valse vrienden – want ook in de dierenwereld moet je niet iedereen vertrouwen. Een vrolijk, rijk en origineel non-fictieboek, speels geïllustreerd door Margot Westerman

Evi, Nick en ik van Anna Woltz
Anna Woltz vertelt in dit boek over de ultieme vriendschap tussen de schuchtere Flora, de bazige Evi en Nick, de leukste jongen van de school, die samen een knettergekke zomer beleven. Met veel vaart, humor en inlevingsvermogen geschreven.

Daarnaast is er nog een keur aan boeken die gaan over vriendschap, denk aan klassiekers als:

Jip en Janneke - Gonnie & Gijsje – Vos en Haas – Kikker en zijn vriendjes – Pim en Pom- verhalen van Bil en wil – Het zakmes enz., enz.

Maar ook nieuwe(re) boeken, bijvoorbeeld:

  • Lampje van Annet Schaap (winnaar van de Gouden Griffel 2018)
  • Zondag, maandag, sterrendag van Anna Woltz
  • Ik ben Vincent en ik ben niet bang van Enne Koens
  • Mijn vriend Crenshaw van Katherine Applegate
  • Kom erbij van Milja Praagman (prentenboek van de Kinderboekenweek)
  • De eilandenruzie van Jozua Douglas (Kinderboekenweekgeschenk), maar ook van hem: De gruwelijke generaal en de Ongelooflijke Ravi Ravioli
  • Blitz! Van Rian Visser
  • Ventje zoekt een vriendje van Ted van Lieshout

Alle boeken zijn te leen bij de bibliotheken van Achterhoekse Poort. En hopelijk tot ziens bij het Kinderboekenbal op 6 oktober!

Ria te Kolste

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden