Vlnr: Gitta van den Berg, Dorien Leijzer en Liesbeth Masselink. (foto: Roel Kleinpenning)
Vlnr: Gitta van den Berg, Dorien Leijzer en Liesbeth Masselink. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Intieme huiskamerconcerten

door Carla van der Meer

Gendringen - Het Huiskamerfestival Gast (GiG) in Gendringen wordt dit jaar voor de achtste keer gehouden op zondag 7 oktober. Elf huiskamers staan open voor artiesten en publiek. "Het aanbod bestaat dit jaar uit alleen muziek, maar het is wel heel divers", zegt Bjorn Engelen van de organisatie van GiG. "Het gaat van klassiek, naar licht klassiek, pop en Oosterse feestmuziek."

Dit jaar zijn het dus elf artiesten en bands die optreden. Zo treedt Pip Alblas op. Ze is een singer/songwriter die meegedaan heeft aan de Voice of Holland. Harry en de Kadavers spelen covers en eigen werk. "Hun muziek is heel anders dan de naam doet vermoeden", vertelt Engelen. "Ze spelen poprock en zingen met hun mannenstemmen in mooie harmonie."

De volle aandacht

Engelen heeft ook al meerdere keren zijn eigen huiskamer opengesteld voor optredens. Dit jaar treedt hij hier met zijn eigen band Cedar Grove op. "Ook onze band speelt andere muziek dan de naam doet vermoeden", zegt hij. "Wij spelen nummers in het dialect, die we zelf Achterhoekse Folk blues noemen. De sfeer is altijd leuk. Het is kleinschalig. Het publiek heeft de volle aandacht voor de artiesten en de artiesten hebben de volle aandacht voor het publiek. Het is heel anders dan een optreden op een podium, bijvoorbeeld. Het is bijna alsof je een privéconcert krijgt." Verder zijn er optredens van Green Valentine, The Bowery, Laurens en Max, Enrico Reus, Ricardo Tillman, Trio Merel Bluemink, Jacqueline Snel en Sarena Klappa.

De artiesten geven die middag drie keer een optreden van een half uur in de huiskamers. De artiesten blijven op hun plek in de desbetreffende huiskamer. Het publiek trekt rond en kan een keus maken uit drie optredens. Deze worden gehouden om 14, 15 en 16 uur. Ze hebben een half uur de tijd om naar de volgende locatie te gaan. Dat kan wandelend of met de fiets. De meeste locatie liggen dicht bij elkaar en zijn goed te voet bereikbaar.

Steeds meer bekendheid

"GiG begint steeds meer bekendheid te krijgen en dat zien we terug in het bezoekersaantal", zegt Engelen. "Het is leuk dat het steeds meer leeft. Het wordt elk jaar iets drukker. We zien elk jaar bekende gezichten terug, maar er komen ook nieuwe mensen van buitenaf een kijkje nemen. We hebben ook heel diverse panden, zoals de oude smederij van Blumer, de bloemenzaak van Bart Bresser of een bejaardenwoning. Het leuke is dat het publiek op plekken komt, waar het anders nooit zou komen. Voor de mensen die hun huiskamer openstellen is het ook leuk om elk uur nieuwe gasten te mogen ontvangen. Het is heel afwisselend."

Gast in Gendringen is op zondag 7 oktober. Kaarten kosten 7,50 euro voor drie optredens. Reserveren kan online via: www.gastingendringen.nl. Hier staat ook alle informatie over de deelnemende artiesten. Kaarten zijn ook te koop bij Bresser Bloemen aan de Grotestraat 15 in Gendringen.

Meer berichten