Merel Mijnen en hond Prins. (foto: Roel Kleinpenning)
Merel Mijnen en hond Prins. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Prins is snel, slim en niet eigenwijs'

door Remko Alberink

Terborg - Ze is pas 17 jaar, maar Merel Mijnen uit Terborg is anno 2018 al viervoudig Nederlands kampioen. Samen met haar hond Prins is ze de beste in de categorie behendigheid van de Federatie Hondensport Nederland. Enthousiast legt de Achterhoekse tiener uit wat er allemaal bij komt kijken.

"Niet veel mensen kennen deze sport die men ook wel of agility noemt", begint de Terborgse Mijnen haar verhaal. "Samen met Prins loop ik tijdens een wedstrijd een parcours van ruim 120 meter waarin tussen de 1 en 22 hindernissen zijn opgenomen. Dat kunnen sprongen zijn, tunnels of een wip-wap. Daar doen we tussen gemiddeld de 30 en 40 seconden over en mijn taak is om op de juiste momenten, vanaf de juiste positie de juiste commando's te geven aan Prins."

Concours

Ergens lijkt het op een concours in de paardensport. Mijnen: "Dat klopt, met dien verstande dat paarden alleen maar springen en de hindernissen bij ons heel divers zijn."

Wie denkt dat het oefenen een keertje op een op het veldje iets verderop gebeurt, op een late woensdagmiddag, die heeft het goed mis. "Echt niet hoor, we trainen een à twee keer per week en doen dat in Kalkar. Dat voorkomt dat mijn ouders te ver moeten rijden en de trainingen in Duitsland zijn daarnaast van een geweldig hoog niveau."

Met de 7-jarige Prins heeft Mijnen al vier titels op zak, ze neemt deel aan wedstrijden namens de Behendigheidsgroep Varsseveld e.o. die traint in Heelweg. "Daar hebben wij ook getraind, net als in Bemmel en Brummen."

WK

"We hebben in 2016 en 2018 ook aan het WK deelgenomen", klinkt het met gepaste trots. "In 2017 kon ik niet aan het WK meedoen wegens het eindexamen dat tegelijkertijd werd gehouden. Dat was wel balen. Dit jaar was het WK in het Italiaanse Milano, geweldig om mee te maken. Daar zie je de allerbeste combinaties, en daar kun je dan ook veel van leren. Met het Nederlands team eindigden we op de vierde plaats, net naast het podium. Dat was toen wel erg balen, nu kijk ik erop terug als een geweldige prestatie."

In 2019 is het WK in Nederland, in 2020 in Canada. "Daar gaan we ons voor proberen te plaatsen, evenals voor het NK dat weer in november gehouden wordt. Mijnen weet waarom haar vlinderhondje zo goed is in deze tak van sport. "Prins is slim, luistert goed en is niet eigenwijs, dat maakt het dat Prins zo goed presteert."

Even gaan de gedachten terug aan de wijze waarop Mijnen ooit begon. "Het was eigenlijk helemaal niet de bedoeling om aan wedstrijden deel te nemen, maar ik ging met mijn moeder en onze herders mee en in de vakantie trok ik op met de jonden van anderen. Toen ik Prins kreeg heb ik na verloop van tijd eens meegedaan aan een wedstrijd en dat ging wel goed. Van daaruit heb ik ins ingeschreven voor een selectiewedstrijd voor het WK, en ook dat ging goed. Van het een kwam het ander."

Meer berichten