Arend Mellendijk:  "Informatica ligt mij het beste." (foto: Roel Kleinpenning)
Arend Mellendijk: "Informatica ligt mij het beste." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Arend Mellendijk studeert in Oxford

door Carla van der Meer

Varsseveld - Arend Mellendijk (18) start deze week met zijn studie Mathematics and Computer Science aan de universiteit van het Engelse Oxford. Mellendijk slaagde dit jaar voor zijn vwo-diploma bij het Ulenhof College met drie tienen: voor wiskunde, natuurkunde en informatica. "Ik ben veel bezig met hoe je iets kunt berekenen", vertelt hij. "Programmeren is een soort puzzel. Ik houd van puzzels oplossen. Via wiskunde ben ik bij programmeren uitgekomen."

Arend vindt het ook leuk om aan wedstrijden mee te doen. Dit jaar is hij zesennegentigste geworden op IOI International Olympiad Informatics in Japan. Door middel van een verdeelsleutel waarbij een aantal deelnemers goud, zilver en brons won, is hij uitgekomen bij de bronzen plak. Vorig jaar heeft hij bij deze wedstrijd in Teheran ook al brons gehaald. "Op het moment dat ze iets geprogrammeerd hadden, werd dat meteen ingelezen", zegt zijn moeder. "We konden hier thuis direct al zien wie wat gehaald had. De deelnemers zelf konden dat niet zien. Zo wisten wij al hoe iedereen ervoor stond." "Bij de wedstrijd dit jaar moesten we een doolhof van heggen maken met zoveel mogelijk dode einden om het zo moeilijk mogelijk te maken. Dat was een heel leuke opgave", laat Arend weten. Hij laat de opgave zien. Die ziet er erg ingewikkeld uit. "Je moet wennen aan hoe de vraag gesteld wordt", geeft hij aan. "Als je dat doorhebt, is het makkelijk te lezen." Hij heeft ook een keer meegedaan aan de natuurkunde en de wiskunde olympiade. "Maar daar ben ik minder ver mee gekomen", zegt hij. "Informatica ligt mij het beste."

Tweetalig vwo gedaan

Maar hoe komt een jongen uit Varsseveld in Oxford terecht? "Iemand uit mijn klas had zich opgegeven voor Oxford. Toen dacht ik, ik geef mij ook op", vertelt hij, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Arend is de enige van zijn school die toegelaten is. Maar voordat hij toegelaten werd, moest hij eerst een heel traject afleggen. "Je moet een personal statement schrijven", laat hij weten. "Verder moet je een referentie van een leraar hebben. Je moet een toets Engels doen. Ook ben ik drie dagen in Oxford geweest voor interviews. Voor wiskunde en informatica waren er 6 kandidaten en er zijn er 3 toegelaten. Eerst werd ik voorwaardelijk toegelaten. De eis is namelijk dat je voor alle vakken op je lijst minimaal een 8 moet hebben. Ik heb nog een herexamen Nederlands gedaan om hiervoor een 8 te halen." Engels is voor Arend geen probleem. Hij heeft tweetalig vwo gedaan. "Alle trainingen waren in het Engels en de wedstrijden van IOI waren ook in het Engels", geeft hij aan. "Dat scheelt."

De introductieweek in Oxford is gestart op 1 oktober. De week daarna beginnen de lessen. "Het college waar Arend studeert en intern woont, is een van de oudste van Oxford", zegt vader Hans Mellendijk. "Het is zo'n mooi oud gebouw, zoals je op tv ziet bij de detectiveserie Inspector Morse."

Meer berichten