Jan Besselink heeft een imposante collectie DRU-artikelen. (foto: Roel Kleinpenning)
Jan Besselink heeft een imposante collectie DRU-artikelen. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Jan in de ban van DRU-producten

door Carla van der Meer

Ulft - Jan Besselink (66) uit Ulft heeft een indrukwekkende verzameling DRU-producten. Zijn trots is een sudderpot, die in zijn huiskamer op de DRU kachel staat. "Deze sudderpot is echt bijzonder vanwege de lichtoranje kleur, want de meeste DRU-producten zijn in terracotta kleur", legt Besselink uit. "Bovendien is deze pot meer dan 100 jaar oud. Deze DRU-producten hebben iets. De ijzerindustrie heeft mij altijd al geïnteresseerd."

"Het verzamelen is zo'n 30 jaar geleden eigenlijk vanzelf ontstaan", vertelt Besselink. "Ik zag een pan en die vond ik mooi. En dan zie je er nog een en voor je het weet heb je een verzameling." Inmiddels heeft hij zo'n 800 stuks, waaronder pannen, melkkokers, lepelrekken, scheepspotten en sambalpotjes die naar China geëxporteerd werden. Ook heeft hij veel kleurrijke producten, die destijds bedoeld waren voor de Amerikaanse markt.

Vuur en vonkenregen

De oorsprong voor zijn verzamelliefde gaat terug naar zijn jeugd. "Mijn ouderhuis stond aan het Huttepad", vertelt hij. "Ik denk dat daar mijn interesse vandaan komt. Vroeger als de fabriek uitging, kwamen 1400 mensen naar buiten met overall en klompen aan. Dat vond ik een mooi gezicht. 's Morgens hoorde ik al die mensen door Ulft naar de fabriek lopen op hun klompen. Dat was ook een mooi geluid. 's Avonds werd de vuurkoepel leeggehaald en als het donker was zag je allemaal vuur en een vonkenregen. Prachtig vond ik dat. Smokkelen heb ik ook gezien. Mensen kwam 's avonds met een kar over het Huttepad en dan werden kachels in onderdelen over het hek getild en later weer in elkaar gezet. Zo hadden ze weer een kachel gescoord."

De vader van Besselink, die 94 jaar is geworden, heeft ook bij de DRU gewerkt. "Het was hard werken in de ijzerindustrie", vertelt hij. "Hij is daar toen als jongen van 14 jaar begonnen. Hij was nog zo klein dat hij op een bankje moest staan om bij de werkbank te kunnen. Toen ik nog op school zat, heb ik vakantiewerk gedaan bij de DRU. Daarna ben ik 43 jaar bouwvakker geweest."

Pronkstuk

De DRU-kachel van Besselink komt niet van 'over het hek'. "Die heb ik van een buurman gekregen, die verhuisd is", zegt hij lachend. "De kachel is van dik gietijzer. Dat blijft heel lang warm." Een ander pronkstuk uit zijn verzameling is een crèmekleurige fluitketel met bakelieten handgreep uit 1951 van de industrieel vormgever Wim Gilles. "De fluitketel wordt ook wel het ufo- of Citroën-model genoemd. Die heb ik voor 9 euro bij de kringloop gekocht", vertelt Besselink. "Het is een tijdloos model. Door de vorm wordt het water twee tot drie keer sneller warm, wordt gezegd. Ik stel mijn verzameling nergens tentoon, en uitlenen voor een tentoonstelling doe ik ook niet. Museum Boijmans van Beuningen uit Rotterdam heeft mij al meerdere keren gevraagd of ik deze fluitketel weg wil doen. Nee hoor, hij staat hier op het gasstel. Ik gebruik hem gewoon."

Meer berichten