Marian Roerdinkholder: "De hele dag is goed gevuld en biedt voor elk wat wils. Filmliefhebbers kunnen de hele dag onder de pannen zijn." (foto: Roel Kleinpenning)
Marian Roerdinkholder: "De hele dag is goed gevuld en biedt voor elk wat wils. Filmliefhebbers kunnen de hele dag onder de pannen zijn." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Achterhoek Film Event geeft jong en oud kijkje achter schermen van filmindustrie

Ulft - 'Behind the scenes', dat is het thema van de eerste editie van het Achterhoek Film Event op zondag 14 oktober in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Tijdens het evenement, dat duurt van 12.00 tot 22.30 uur, wordt niet alleen een aantal films uit verschillende genres vertoond, lezingen van filmmakers en -deskundigen bieden diepgang bij die 'producties van nationale bodem en internationale kaskrakers' en geven jong en oud een kijkje achter de schermen van de filmindustrie.

door Maurits van Aalst

"Ons Filmhuis vertoont iedere twee weken een film en één keer per maand een kinderfilm en die trekken een groot aantal filmliefhebbers", zegt Marian Roerdinkholder, medewerkster communicatie & marketing van de DRU Cultuurfabriek en afgestudeerd in Theater-, Film- en Televisiewetenschap. "Met het Achterhoek Film Event willen we hen verdieping in het medium film bieden. Niet alleen volwassen filmliefhebbers, maar ook jongeren. De filmwereld biedt hen namelijk hartstikke mooie carrièremogelijkheden. Dan zou je natuurlijk in de foyer van de DRU Cultuurfabriek een soort beroepenmarkt kunnen houden, met standjes waar flyers worden uitgedeeld, maar waarom niet een evenement houden dat aansluit bij hun belevingswereld?"
Het evenement komt uit de koker van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek (CEPA), waarin de provincie Gelderland, negen Achterhoekse gemeentes en vijf cultuurpartners streven naar 'het versterken en zichtbaar maken van de culturele identiteit en leefbaarheid van de Achterhoek, met als dragers cultuur, erfgoed en amateurkunst'. Een werkgroep van zes personen - naast Marian Roerdinkholder, bestaat die uit Petra van Loon, Nicole Ketelaar, Joop Roelofs, Juliette Hofman en John von der Linden - is sinds het najaar van 2017 bezig geweest met brainstormen en organiseren. "We hebben vanuit onze netwerken sprekers benaderd en hen gevraagd of zij een film konden noemen die goed aansluit op hun lezing of workshop, waarin zij vertellen over hun studie, werk en passie, om zó de bezoekers te inspireren", gaat Marian Roerdinkholder verder. Zo staat een lezing van Tjeerd Nijhof op het programma. Deze 23-jarige toegepast componist uit Groenlo verleende zijn medewerking aan de Nederlandse film 'Bankier van het Verzet'. "Tijdens mijn lezing bestuderen we het interessante gebied van de filmmuziek op een begrijpelijke manier. Hierbij bekijken we de tendens van vandaag de dag", zegt hij op de speciale website van het Achterhoek Film Event. "Ook thema's als filmmuziek in Nederland versus Hollywood komen aan bod. Tot slot zullen we ons voorbereiden op het kijken van de film 'Revolutionary Road' met de focus op het gebruik van de muziek."
'Revolutionary Road', een film uit 2008 met Kate Winslet en Leonardo DiCaprio, wordt vanaf 15.30 uur vertoond in de Popzaal. Het filmprogramma in die zaal omvat verder 'Lion' uit 2016 (13.00 uur) en 'Loving Vincent' uit 2017 (20.30 uur), terwijl in de Rabobankzaal 'Wild' uit 2017 (13.00 uur), 'Coco' uit 2017 (15.30 uur), 'Ex Machina' uit 2014 (18.00 uur) en 'Dunkirk' uit 2017 (20.30 uur) te zien zijn, en in de foyer doorlopend 'De Oude IJssel: de rivier die verbindt' en de serie 'Bob & Edgar'. "Het zijn films uit verschillende genres: oorlog, wetenschap, natuur, drama", somt Marian Roerdinkholder er enkele op.
De lezingen tijdens Achterhoek Film Event, dat ook 'een ontmoetingsplaats voor filmmakers' wil zijn, worden verzorgd door filmmaker Luc Enting (over zijn film 'Wild'), filmmaker en docent Jorn Snelting (over 'Scenario & regie'), acteur, trainingsacteur en producent Robin van Reenen (workshop 'Proeven aan stagefighting' over toneel- en filmvechten), docent stop-motionanimatie en regie-assistente Moniek van der Kaaden (workshop 'Stop-motion'), associate lector Ethiek & Technologie aan Hogeschool Saxion dr. Steven Dorrestijn (over 'Wetenschap'), filmregisseur en visual artist Udo Prinsen (over 'Animatie'), grimeur Egon Vieberink (demonstratie 'Grimeren'), film editor Erik ten Brinke (over 'Filmmontage') en cameraman en video- en tv-programmaproducent Mathijs Lansink (workshop 'Vloggen'). Laatstgenoemde, actief voor regionaal mediacentrum en Achterhoek Film Event-partner Regio8, maakte een teaser voor het evenement. Udo Prinsen, opgegroeid in de Aaltense buurtschap Lintelo, komt met een brandweerbus naar Ulft. "Die bus is een mini-filmzaal waarin een klein gezelschap een film kan kijken."
Verder verzorgen Bob Lubbers en Jaap van der Heiden een filmquiz. "Dat zijn twee docenten van het Almende College, die ieder jaar op school voor hun collega's een soort pubquiz samenstellen. Maar ze zijn beiden ook helemaal weg van films en komen nu met een quiz waarin hun passie voor het medium film tot uiting komt", aldus de medewerkster communicatie & marketing van de DRU Cultuurfabriek.
"We zijn begonnen met brainstormen over het programma, bijschaven en kijken wat haalbaar is. Het programma dat er nu staat, is hartstikke goed", klinkt Marian Roerdinkholder trots. "De hele dag is goed gevuld en biedt voor elk wat wils. De films die tegenover elkaar worden vertoond in de Popzaal en de Rabobankzaal, zijn onderscheidend, waardoor het programma voor iedereen interessant is. Filmliefhebbers kunnen de hele dag onder de pannen zijn. Temeer daar Het Schaftlokaal een speciaal filmmenu samenstelt."
De verkoop van entreebewijzen - polsbandjes - voor het Achterhoek Film Event is gestart. Een passe-partout waarmee bezoekers toegang hebben tot alle films, lezingen en workshops - mits niet vol - kost 17,50 euro voor volwassenen en 10 euro voor jeugd en jongeren tot en met 18 jaar. "Je kunt ook per film een kaartje kopen. Dan geldt het normale Filmhuistarief van 6 euro."

www.achterhoekfilmevent.nl

Meer berichten