Er was veel animo voor de Achterhoek Spektakeltoer. (Foto: Roel Kleinpenning)
Er was veel animo voor de Achterhoek Spektakeltoer. (Foto: Roel Kleinpenning) (Foto: )

'Fan van Achterhoek Spektakeltoer'

"We zijn al jaren fan van Achterhoek spektakeltoer", zeggen Narda en Jaap Langeweg uit Halle. "Het is betaalbare cultuur voor iedereen", geeft Jaap aan. "Het DRU Industriepark is een ideale locatie hiervoor. Met name de acrobatiek is fantastisch." "Ik vind vooral de diversiteit van de acts die aangeboden worden heel erg leuk", laat Narda weten.

Ulft – De familie Te Winkel is op de fiets vanuit Doetinchem naar Ulft gekomen. "Dit cultuurpark is inderdaad de ideale plek om dit evenement te organiseren", beaamt vader Jerry. "Het was meteen een mooie fietstocht naar Ulft." "Ik vind vooral de veelzijdigheid leuk", zegt moeder Daniëlle Jansen. "De acrobatiek was heel spectaculair", vindt zijn zoon Kai (11). "Maar de muziek is ook leuk. Ik speel zelf basgitaar, dus ik vind het leuk om naar muziek te luisteren. De theatervoorstellingen zijn ook leuk. Er zijn hier ook veel dingen te doen voor kinderen." De familie kijkt naar de mensen die vanaf fabriekspijp De Fakkel aan het abseilen zijn. "Dat zou ik ook wel durven", zegt Kai.

Zomerhoedjes en paraplu's

Het is een zonovergoten zondagmiddag die overloopt in een zwoele zomeravond. De temperatuur is iets minder hoog dan de voorgaande dagen. Een groot aantal bezoekers, met zomerhoedjes, waaiers en paraplu's die nu de functie hebben van parasol, is naar Ulft gekomen om te genieten van de acts van binnen- en buitenlandse artiesten, waaronder La Contrebande met hun acrobatische voorstelling Bal Trap. Het publiek wordt meegenomen, van dichters als Maarten Buser en Rinske Kegel die afgewisseld worden met de rustige klanken van klassiek gitaarmuziek van Jacqueline Snel in de binnentuinen van het Beltmancomplex, naar bombastische percussieklanken van Shuffle Percussion Group, die onderdeel zijn van Muziekvereniging Groenlo. Ze zijn al van ver te horen en trekken een groot publiek op het Gieterijplein. Smak moest helaas afzeggen, maar de Jan Ottink Band startte gewoon wat eerder, zodat het publiek toch vermaakt werd. De oer-Hollandse Achterhoekse liedjes vormen een contrast met de voorstelling Kerf/Kras van Gekkoo waarin Haidar Habaij zijn aangrijpende verhaal vertelt over zijn vlucht vanuit Aleppo naar Nederland.

"De mensen hebben het naar de zin en het is prachtig weer", zegt Hans Keuper. "Het is wel warm, maar de meesten slaan zich hier goed doorheen. Misschien dat de warmte iets scheelt in het bezoekersaantal, maar we mogen niet klagen over de opkomst. De spektakeltoer is onderdeel van het zomervertier. Het publiek stelt zich ook goed in op de temperatuur. We hebben zo'n dertig acts en meer dan zeventig voorstellingen. We hebben het dit jaar allemaal wat ruimtelijker opgezet door de activiteiten te verdelen over het hele park. Vooral op de Hutteweg, die over het hele terrein loopt. Daar was het nog wel eens erg druk. Door de verdeling van de voorstellingen is het nu minder druk op het pad. Dat geeft wat meer lucht."

Meer berichten