Foto: Annika van Stal Koordes

UPDATE: Inkorting van tijden Premiekeuring Shetland Pony Fokvereniging De IJsselstreek

Gendringen - Op vrijdag 3 augustus houdt Shetland Pony Fokvereniging De IJsselstreek haar jaarlijkse premiekeuring op het terrein van Manege Diekshuus te Gendringen. In totaal zullen 343 Shetland Pony's worden beoordeeld door een deskundige jury. 

De keuring begint om 08.30 uur. In het ochtendprogramma zullen de veulens, 1- en 2-jarige pony's worden gekeurd. Omstreeks 12.30 uur zal er worden gepauzeerd. Na afloop van de pauze, omstreeks 13.15 uur begint het middagprogramma met twee rubrieken voor jeugdige voorbrengers. Daarna wordt de keuring vervolgd met de keuring van de 3-jarige en oudere pony's. Omstreeks 17.00 uur zal de keuring eindigen met de huldiging van de dag- en erekampioen.

De keuring is voor publiek gratis toegankelijk. 

Manege Diekshuus is gevestigd aan Ulftseweg 4a in Gendringen.
Voor meer informatie over de premiekeuring en de fokkerij van Shetland Pony's in de Achterhoek kunt u kijken naar www.spf-ijsselstreek.nl.

UPDATE

De organisatie meldde gisteren: "Vanavond hebben wij om 19.00 uur de KNMI-app geraadpleegd met als doel te bepalen of het programma van onze premiekeuring ongewijzigd kan worden afgewerkt of dat extreme temperaturen roet in het eten gaan gooien. Men verwacht vrijdag een geheel zonnige dag met een maximale temperatuur van 32 graden Celsius.

Aangezien wij als bestuur het welzijn van mens en dier vooropstellen hebben wij het besluit genomen om alleen de ochtend te keuren. Wij beginnen dan om 08.00 uur met de keuring van de veulens en de oudere merries en hopen dan net na de middag de kampioenen te kunnen kiezen. Dit betekent dat wij voor de enters en de twenters een ander keuringsmoment gaan bepalen. Het stamboek heeft ons toegezegd alle medewerking te willen verlenen bij het zoeken naar andere mogelijkheden. 
U hoort daar uiterlijk over een week meer over. 

Gelet op de verwachte temperatuur verzoek ik u vriendelijk om kennis te nemen van het nationaal hitteplan en het protocol extreme weersomstandigheden voor paarden.  Indien mogelijk verzoeken wij u de pony's te stallen in de schaduw en bij het vervoer de trailers niet te overladen. Als bestuur proberen wij een aantal stallingsmogelijkheden in de schaduw te realiseren.

Tot slot wil ik u nog meegeven dat voor ons het dierenwelzijn van doorslaggevende betekenis is geweest is combinatie met de "hogere" gemiddelde leeftijd van onze leden. Gekeken naar het nationaal hitteplan is ook het menselijk welzijn zeer belangrijk. Ook het stamboek geeft in haar 2e aanbeveling aan dat fokverenigingen geen enkel risico moeten nemen met het welzijn van mens en dier. Dit welzijn mag beslist niet in gevaar komen. Verder wordt vermeld dat bij een temperatuur van 27 graden of hoger er al problemen kunnen ontstaan.
Ook als u zich niet kunt vinden in het genomen besluit, dan hoop ik van harte dat u onze beweegredenen wil respecteren."

Meer berichten