Groepsfoto ZON
Groepsfoto ZON (Foto: ZON)

Het ZomerOrkest Nederland weer naar Etten

ETTEN - Binnenkort start ZomerOrkest Nederland met haar tournee. Tussen 27 juli en 4 augustus zal het orkest zo’n 12 concerten door het hele land geven, van Noord naar Zuid en van Oost naar West. Voor de derde keer in 4 jaar komt dit unieke orkest naar het Dorpsplein in Etten. Op woensdagmiddag 1 augustus om 14.00 uur kunt u genieten van een daverend optreden van dit bijzondere orkest. De organisatie is een samenwerking tussen Harmonie Onderling Genoegen en Stichting Dorpsplein Etten.

ZomerOrkest Nederland (kortweg ZON) heeft als doel om blaasmuziek in Nederland te promoten. ZON speelt niet in de traditionele concertzalen maar zoeken juist andere locaties op. Je komt hen tegen in winkelcentra, op terrasjes en op pleintjes. De muzikanten laten enthousiast en met een knipoog horen en zien hoe leuk blaasmuziek is. De traditionele uniformen zijn thuisgelaten; de ‘concertkleding’ bestaat uit een korte broek en T-shirt! Het ZON is qua muziekstijl van alle markten thuis, van Barok tot Rock.

Het ZON gaat sinds 1987 jaarlijks op tournee en is uitgegroeid tot een begrip binnen de Nederlandse muziekwereld. Het ZON geeft zo veel mogelijk jonge muzikanten de kans om in een goed en gemotiveerd orkest mee te spelen. Om dit te bereiken wordt het ZON elk jaar opnieuw samengesteld uit amateurs en conservatoriumstudenten van 16 tot en met 23 jaar, afkomstig uit heel Nederland.

Zij studeren in korte tijd een uitdagend programma in onder leiding van twee jonge enthousiaste dirigenten. Dit jaar staat het orkest onder leiding van Paul van Gils en Vera Hofman. De dirigenten van het ZON wisselen jaarlijks; dat wil zeggen, elke dirigent wordt in principe voor twee jaar aangesteld, met elk jaar één nieuwkomer. Paul stond vorig jaar ook voor het ZON, Vera gaat dit jaar voor het eerst mee op tournee.

Speciaal voor deze tournee is het stuk ‘Prince Maurice’ gecomponeerd door Ron van Riel. Dit stuk beleeft haar wereldpremière tijdens het tournee. De solist van dit jaar heet Gerbrich Greidanus, op euphonium zal zij het virtuoze stuk Harlequin van Philip Sparke ten gehore brengen.

ZomerOrkest Nederland is een vernieuwde organisatie die altijd bezig is om jonge mensen enthousiast te maken voor blaasmuziek. Daarnaast organiseert het ZON dit jaar voor het tweede keer de ZON ACADEMY. Tijdens de ZON ACADEMY zullen jonge muzikanten in de leeftijd van 9 tot 16 jaar verschillende workshops volgen van enthousiaste dirigenten en docenten en zal samen met het orkest van ZON2018 de muziek worden ingestudeerd. Behalve samen musiceren zullen de ZON ACADEMY-deelnemers een échte ZON beleving ervaren!

Het ZON is voor de jonge musici een geweldige ervaring. Muzikanten worden tot een hoger niveau gebracht en er worden onuitwisbare vriendschappen gesloten. Het ZON is een begrip in de blaasmuziek! Geniet dus mee op vrijdagavond 1 augustus om 20.00 uur op het Dorpsplein in Etten

Meer berichten