Nicky Böttcher met de tattoo van Ulft. (foto: Roel Kleinpenning)
Nicky Böttcher met de tattoo van Ulft. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Met Ulft op de rug door het leven

door Marcel van Berkum

Ulftenaar heeft tattoo met skyline

Stel je bent gek op iets of iemand, dan kun je dat op vele manieren laten blijken. In foto's, verzamelingen, boeken of gedichten. Ulftenaar Nicky Böttcher is zo gefascineerd door zijn woonplaats dat hij de Ulftse skyline op zijn rug heeft laten tatoeëren.

ULFT - "In drie sessies van drie uur stond het erop. Het was wel een beetje pijnlijk, omdat ik weinig vet heb, maar dat had ik er graag voor over." Nicky Böttcher trekt zijn shirt uit en wij herkennen haarscherp karakteristieke Ulftse gebouwen over zijn hele onderrug. De watertoren van de DRU, het klooster, kerken in Ulft en Oer, maar ook verdwenen bouwwerken, zoals de oude brug bij De Sluis en de Polse molen.


Reacties
Tattoos zijn van deze tijd en niet alleen voorbehouden aan bikers. Maar dit is nog eens even wat anders dan een gestileerd hart, doorboord met een pijl en de naam van een geliefde erbij. Bij het zien van zijn ontblote onderrug krijgt hij veel reacties. Het is Nicky er niet om te doen, maar het levert vaak door de herkenning leuke gesprekken op. 'Als ik met mijn vrouw en kinderen bij het Slootermeer lig, wordt ik er vaak op aangesproken. Al snel halen mensen herinneringen op over Ulft van vroeger. Mijn ploeggenoten bij het vierde van SDOUC zagen het onder de douche en zeiden 'heb je eindelijk laten doen'." Het was namelijk in zijn omgeving bekend dat hij al jaren met het plan liep.


Fascinatie

De 35-jarige timmerman is gefascineerd door opvallende gebouwen in Ulft. Hij wil alles van de bouw weten en de geschiedenis. Hij spreekt bewoners aan, zoekt op internet of kijkt in het archief van de oudheidkundige vereniging. Maar ook in het buitenland geniet hij. In Griekenland kijkt hij zijn ogen uit. Daar zijn natuurlijk schitterende voorbeelden van historische bouwkunst te zien. Ambitie om bijvoorbeeld bouwkundig tekenaar te worden had niet. "Ik wil juist met mijn handen iets maken. Het meewerken aan de totstandkoming van een gebouw vind ik geweldig." Tekenen is wel zijn hobby. Hij heeft voormalige en hedendaagse gebouwen in Ulft met potlood en fineliner afgebeeld.


Tattoo

Uiteindelijk nam hij de stap naar de bekende tatoeëerder uit Ulft om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Nicky had er al enkele tattoos laten zetten, dus kende de kunde van Henny Haasen. "Ik wilde de complete skyline, maar dat moet je rug wel 2 meter breed zijn. Ik heb Henny afbeeldingen laten zien en hij heeft de gebouwen nagetekend, het ontwerp samengesteld en op een sjabloon aangebracht." "Een abnormale vraag vond ik het niet", zegt de Ulftse tatoeëerder. 'Ik heb al eens de Eusebiuskerk in Arnhem op iemands rug getatoeëerd."
De tatoeëerder kan Nicky binnenkort weer verwachten, want hij wil nog een afbeelding van het Slot Ulft op zijn kuit.

Meer berichten