Foto:
Biebtip

Biebtip van Irene Sohilait: De Buitenstaander van Stephen King

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 134 door Irene Sohilait:

De Buitenstaander van Stephen King

Lang geleden las ik alles van Stephen King. Carrie, The Shining, Dodenwake, etc.. King was mijn favoriete schrijver. De verhalen over gewone Amerikaanse burgers, hun levens, de omgeving waar ze woonden, en die in toenemende beangstigde en/of bovennatuurlijke situaties terecht kwamen, vond ik geweldig om te lezen. Totdat zijn verhalen te ongeloofwaardig werden, toen ben ik afgehaakt. Vorig jaar kwam Schone slaapsters uit die hij samen met zijn zoon heeft geschreven. En de naam King heeft een bepaalde aantrekkingskracht zodat ik het toch niet kon laten om dit boek te proberen. En het was de moeite waard. En dan nu zijn nieuwste boek De Buitenstaander.

Wanneer het misbruikte en levenloze lichaam van een elfjarig jongetje wordt gevonden, wijzen ooggetuigen en forensisch materiaal onmiskenbaar in de richting van de populaire coach van het plaatselijke Little League-team Terry Maitland. Maar de verdachte, die met groot machtsvertoon wordt gearresteerd, heeft een waterdicht alibi. Detective Ralph Anderson raakt na verder onderzoek ook overtuigd dat hij inderdaad buiten de stad was. Hoe kan hij dan tegelijkertijd op twee plekken zijn geweest? Op het moment dat het onderzoek vordert en er gruwelijke antwoorden aan het licht komen schakelt King naar een hogere versnelling, waardoor hij een haast ondraaglijke spanning creëert. Terry Maitland lijkt op het eerste gezicht een aardige man, maar is hij wel wie je denkt dat hij is? De onthulling van het antwoord zal je schokken zoals alleen Stephen King dat kan.

In De Buitenstaander is Stephen King weer ouderwets op dreef. King weet het ongeloofwaardige geloofwaardig te maken. Eerst denk je te maken te hebben met een ouderwets moordverhaal, maar het wordt groter en beter dan dit. Vooral als je houdt van een beetje horror. King houdt de vaart erin tijdens het vertellen van het verhaal zodat je er volledig in meegezogen wordt.

Grappig zijn de verwijzingen naar allerlei schrijvers en andere moderne fenomenen uit onze tijd. Let vooral even op de verkapte complimenten die King mede-auteur en succesvolle thrillerschrijver Harlan Coben geeft.

Meer berichten