De organisatie van het dialectfestival bij Erve Kots in Lievelde. (foto: Roel Kleinpenning)
De organisatie van het dialectfestival bij Erve Kots in Lievelde. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Grenzeloos genieten van plat

door Marcel van Berkum

Lievelde - Namens de Stichting Achterhoek Spektakel organiseren Hans en Rita Keuper het dialectfestival Grenze(n)loos Plat(t) op zondag 22 juli bij Erve Kots in Lievelde. Het is de afsluiting van het Erfgoedfestival 'Over Grenzen van Gelderland'.

In de afgelopen maanden waren er in heel Gelderland activiteiten voor 'Over Grenzen van Gelderland'. Via theater, tentoonstellingen, wandel- en fietsroutes en lezingen kon het publiek kennismaken met Gelderse grensverhalen. In Gelderland hebben grenzen door de eeuwen heen een grote rol gespeeld. Het huidige Gelderland bezit naast een landsgrens maar liefst zes provinciegrenzen. Ook taal-, bestuurlijke en religieuze grenzen liepen en lopen er dwars doorheen. Zoveel is wel duidelijk geworden bij de bezoekers van één van de evenementen. Het Erfgoed Festival krijgt een sprankelende apotheose bij Erve Kots. Ging het in het Erfgoedfestival over binnengrenzen en niet verder dan de buitengrens van de provincie, Grenze(nl)oos Plat(t )gaat ook de geut over.

Zeven podia

"Wij zijn benaderd door Ben Verheij van de Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmünsterland", vertelt Rita Keuper. Die stichting organiseert al tientallen jaren de Nederlands-Duitse dialectdag. De ene keer in Nederland en het volgende jaar in het Duitse grensgebied. Dit jaar is de relatie met het Erfgoed Festival en is Nederland plaats van handeling. "Ben vroeg of wij wilden helpen met de organisatie en de keuze van de locatie viel op Erve Kots. Wij kennen er de mogelijkheden van onze eerdere evenementen." De Keupers hebben veel ervaring met organiseren en als het om dialect in de regio gaat hoef je de voorman van Boi Foh Toch niks te vertellen. "Wij hebben contacten met veel artiesten en we kunnen prima het materiaal van de Spektakel Toer gebruiken", volgens Hans Keuper. Op het terrein van Erve Kots worden zeven grote en kleine podia gecreëerd. Het publiek kan genieten van muziek, literatuur, poëzie, toneel en theater in het Duitse en Nederlandse dialect van een twintigtal artiesten. Vertalen is niet nodig, want de Duitse streektaal verschilt alleen in nuances van het Achterhoeks plat.

Beide kanten van de grens

De opening is om 10.30 uur door de blazers van muziekvereniging Groenlo. Voor muziekliefhebbers zijn Jan Ottink Band, Firma Weijland en Henry Welling natuurlijk geen onbekenden. Ook Boh Foi Toch speelt er en van de Duitse kant komen Helmut Debus en het Otto Grootte Ensemble. Er is theater van Gekkoo en Voor Galg en Rad. Ook zijn er diverse dichters en vertellers van beide kanten van de grens. De artiesten treden enkele keren op.

Dialectfestival Grenzenloos Platt is bij Erve Kots in Lievelde op zondag 22 juli van 10.30 - 18.00 uur.


Voor het gedetailleerde programma zie:

ervekots.nl/agenda-en-nieuws

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden