Fred Diks, schrijver van Koen Kampioen, praat met de moeder van Merle (7 jaar). Ze kocht drie boeken. (foto: Roel Kleinpenning)
Fred Diks, schrijver van Koen Kampioen, praat met de moeder van Merle (7 jaar). Ze kocht drie boeken. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Lezen juist in vakantie belangrijk

door Carla van der Meer

Silvolde - Lezen op school is belangrijk, maar lezen in de vakantieperiode is zeker zo belangrijk. Op basisschool De Plakkenberg in Silvolde werd daarom aandacht besteed aan het vakantielezen. Schrijver Fred Diks, van onder andere Koen Kampioen, vertelde aan de leerlingen wat leuk aan lezen en schrijven is, en hoe hij op het idee voor de boeken van Koen Kampioen is gekomen.

Sven, die na de zomervakantie naar groep 4 gaat, heeft de boeken 'Koen Kampioen speelt in Italië' en 'De Klas van Meester Ras' gekocht. "De boeken van Koen Kampioen vind ik leuk, want mijn vader heet ook Koen", zegt hij. "En voetbal vind ik ook leuk, want ik zit op voetbal. Ik lees heel graag, bijna elke dag." Lovis, die naar groep 5 gaat en haar zusje Neva, die naar groep 3 gaat, hebben zich ook verdiept in de boeken. "Bij de bibliotheek heb ik het 'Eerste Woordenboek voor Kinderen' en 'Koen Kampioen gaat op kamp' geleend", vertelt Lovis. "Ik lees graag boeken die spannend zijn of die leuk aflopen. Anders vind ik er niets aan. Ook lees ik graag grappige boeken, zoals Donald Duck. Het liefste lees ik 's avonds. De boeken neem ik mee op vakantie. We gaan naar Italië en nog een land." "Ik probeer een beetje mee te lezen", zegt Neva.

"Het vakantielezen is een stimulans voor de kinderen om ze voor de vakantie nog boeken mee te geven, zodat ze in de vakantie kunnen blijven lezen", zegt Jurgen Huls, directeur van De Plakkenberg. "Dit is de eerste keer dat we vakantielezen doen." Voor de kinderen die volgend jaar naar groep 4 en 5 gaan, ligt er een tas klaar met twee leesboeken, doeboekje met verhalen en spelletjes en een moppenboekje, die ze mogen houden. Verder zit er een lijstje in met tien tips voor ouders om de zomerleesdip te voorkomen. Bij de schoolbibliotheek mogen ze twee boeken uitkiezen om in de vakantie te lezen. "Elke dag een kwartier lezen is aan te bevelen", geeft leesspecialist van De Plakkenberg Brigitte Buil aan. "Vooral voor de groepen 3, 4 en 5 is dit heel belangrijk. Als de kinderen in de vakantie niet lezen, dan raken ze er uit. Dan zakt het niveau. Als ze blijven lezen, zien we dat het niveau blijft en zelfs vooruitgaat. In de tas die de kinderen meekrijgen zit ook een boekje waarin ze bij kunnen houden welke boeken ze in de vakantie gelezen hebben. Na de vakantie bespreken we deze boeken met de kinderen in de kring."

"Koen Kampioen bestaat dit jaar 15 jaar", meldt Diks. "Inmiddels zijn er al 600.000 boeken van verkocht. Om de kinderen een beeld te geven hoeveel dat er zijn, zeg ik altijd: dat zijn 12 voetbalstadions vol met kinderen die allemaal een boek van Koen Kampioen hebben." Diks heeft ook De Kameleon Junior boeken geschreven. "Ik merkte dat de originele versie te moeilijk was voor jonge kinderen, vandaar dat ik er een vereenvoudigde versie voor geschreven heb, vanaf 7 jaar. Ook heb ik deel 64, 65 en 66 van De Kameleon geschreven." Vakantielezen is een samenwerking van De Plakkenberg met bibliotheek Achterhoekse Poort.

Meer berichten