Henny Tönis krijgt cadeautjes op zijn laatste dag als leerkracht op de Wesenthorst. (foto: Roel Kleinpenning)
Henny Tönis krijgt cadeautjes op zijn laatste dag als leerkracht op de Wesenthorst. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Plezier stond altijd voorop bij docent

door Marcel van Berkum

Silvolde - Henny Tönis heeft zijn laatste les Economie & Ondernemen gegeven op Almende College locatie De Wesenthorst. De Silvoldse docent is met pensioen na 36 jaar les in Ulft. Als vrijwilliger bij Sportclub Silvolde gaat hij nog wel even door.

De vut was niks voor hem. Hij wilde tot zijn pensioen doorwerken. "Ik heb altijd drie criteria gehanteerd. Heb ik er nog plezier in en kan ik het lichamelijk en geestelijk nog aan. Met het plezier voorop. Tot op het laatste moment is dat het geval geweest", zegt de bijna 66-jarige Henny Tönis, die werd geboren en getogen in Enschede. Daar volgde hij ook de pabo. Hij verhuisde naar Silvolde en op 1 augustus 1982 werd hij aangenomen op De Wesenthorst. Dat heette toen nog een lts. Henny had een zogenaamde brede bevoegdheid en begon met het geven van Nederlands. Dat werd later Aardrijkskunde, Maatschappijleer, Handel en Verkoop en de laatste jaren Economie & Ondernemen aan de bovenbouw. Zijn passie ligt nog altijd bij het Nederlands.

Henny heeft uiteraard in die tientallen jaren veel leerlingen zien komen en gaan, maar ook het docententeam veranderde. "Van begin tot eind heb ik veel collegialiteit ervaren en er was altijd een prettige teamgeest ondanks de wijzigingen. Ook de leerlingen zijn veranderd en mondiger, maar ik heb dat niet altijd nadelig ondervonden. Ze zijn hier nog redelijk handelbaar." Hij zegt nooit excessen te hebben meegemaakt. "Je moet duidelijk zijn. Bij mij geldt ja is ja en nee is nee. Aan 'ja maar' doe ik niet". Het contact met stagebedrijven vond hij ook altijd prettig. Hij kwam er regelmatig oud-leerlingen tegen, die er na de stage een loopbaan aan hadden overgehouden. Henny organiseerde op school ook activiteiten zoals het Wesenhorstcircus en de schoolreis naar de Ardennen. "Een onderdeel was kajakken. We hadden een running gag. Voordat de leerlingen hun boot te water lieten vroegen we of ze de boot wel gewaxt hadden. Dat leidde tot vragende gezichten. Dat moet, zeiden we, anders glijdt de kajak niet soepel door het water. Haal maar even wax bij de buschauffeur. Daar hoorden ze dat ze in de grap waren getrapt."
Sportclub Silvolde
In Silvolde en wijde omgeving is Henny ook bekend door zijn activiteiten voor Sportclub Silvolde. Via zijn zoon Lars kwam hij voor het eerst op sportpark De Munsterman. En dan word je al snel ingepalmd door de club. Hij begon als leider en na enige tijd zat hij in het bestuur. In 1991 werd hij grensrechter bij het eerste elftal. Niet altijd aangenaam, maar hij zegt zich nooit gestoord te hebben aan de opmerkingen langs de lijn. Kritiek was er ook van de eigen supporters, omdat hij te boek stond als een 'eerlijke grens', die niet marchandeerde. Juist de aanhoudende kritiek uit eigen geledingen gaf de doorslag om er na 12 jaar mee te stoppen. Hij werd daarna wedstrijdsecretaris en de laatste jaren is hij webredacteur. "Ik had aanmerkingen op de kwaliteit van de kopij en dan rol je er vanzelf in." Hij heeft er nu meer tijd voor. Evenals voor zijn hobby genealogie.

Meer berichten