Foto:
Biebtip

Biebtip 'Ik ben Vincent en ik ben niet bang'

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 133 door Maril van Steenbergen:

Ik ben Vincent en ik ben niet bang - Enne Koens, illustraties van Maartje Kuiper

“Ik ben Vincent en ik ben niet bang” is een verhaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Om zelf te lezen vanaf een jaar of 9. Het verhaal is heel geschikt om voor te lezen, vooral als het thema “pesten” op school of in de omgeving speelt.

De omslag sprak mij meteen aan, niet alleen vanwege de titel. De vier dierenfiguren in de hoeken zijn de fantasievriendjes van Vincent, de hoofdpersoon in dit verhaal. Vincent praat tegen het veulen, de eekhoorn, de tor en de worm. De dieren praten ook tegen Vincent en helpen Vincent door moeilijke situaties.

Vincent is een jongen die gepest wordt. Hij zit in groep 8 en voor Vincent is school net als survivallen: je weet nooit precies wanneer je welke ramp kunt verwachten, dus je kunt je maar beter goed voorbereiden. Hij kent het SAS Survival Handboek dan ook uit zijn hoofd. En hij heeft altijd een blikje met handige survivalspullen bij zich. Maar het ergste moet nog komen: schoolkamp. Hij heeft nog zeven dagen om zich voor te bereiden.

De 7 dagen tot het schoolkamp worden afgeteld: “nog 7 dagen tot kamp”, “nog 6 dagen”..

In die week komt er een nieuwe meisje bij Vincent in de klas, De Jas , afkorting van Jasmijn, en dat verandert alles.

Verder wil ik niet te veel vertellen over de inhoud want je moet dit verhaal gewoon gaan lezen.

Pesten is een belangrijk thema en er gebeuren zeker dramatische dingen, ook fysiek geweld. De grootste vijand van Vincent is ook echt een naar kind. Dat wordt ook nergens goed gepraat.

Alleen de oppas van Vincent, Charlotte, weet wat er gaande is. Vincent wil het zijn ouders niet vertellen. Hij wil ze niet teleurstellen en dat is te begrijpen maar het is een beetje vreemd dat ze zijn blauwe plekken en schaafwonden niet zien.

Het positieve is de overlevingsdrang van Vincent.

“Ik ben Vincent, ik ben elf jaar en ik heb een boek gelezen over overleven in de natuur. Ik ben Vincent. Ik ben elf jaar. Op mijn kamer hangt een poster van Spiderman. Ik ben Vincent en ik ben niet bang, niet bang, niet bang.”

“Dat blijf ik maar herhalen. “Ik ben Vincent en ik ben niet bang.” Het eerste is waar, maar het tweede is zeker niet waar, maar ik moet het geloven. Dat móét.” ( p. 107)

Door het contact met “De Jas” krijgt het verhaal een bepaalde wending en heel belangrijk, een happy end.

Ik vond het verhaal zo bijzonder omdat de auteur zich kan verplaatsen in de gedachten van Vincent, dat heel goed kan verwoorden en zo het karakter van Vincent omschrijft.

Het boek is prachtig vorm gegeven met schitterende illustraties.

Als ik op scholen iets vertel over dit verhaal zijn er altijd kinderen die het willen lezen. Zowel de vormgeving als het thema spreken kinderen aan. Maar zeker ook een verhaal voor ouders en leerkrachten.

Maril van Steenbergen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden