Wethouder Ben Hiddinga. (foto: Roel Kleinpenning)
Wethouder Ben Hiddinga. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Raderwerk positief laten draaien

door Carla van der Meer

Heelweg - "Altijd ben ik op zoek naar knoppen om de zaken positief te beïnvloeden", zegt Ben Hiddinga, tweede in de serie van drie nieuwe wethouders van de gemeente Oude IJsselstreek. "Maar dat doe ik natuurlijk niet alleen. Het is een heel raderwerk dat zo in elkaar draait dat het een positieve draai oplevert voor de samenleving. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en bij elkaar is het een mooie club."

Hiddinga is gebiedswethouder Silvolde en Terborg. In zijn portefeuille heeft hij: Ruimtelijke Ordening, Volkshuisvesting, Omgevingswet en omgevingsvisie, Grondzaken en Financiën. Hij is in 1963 in Brabant geboren uit Friese ouders. In 1966 verhuisde het gezin naar Kesteren in de Betuwe waar hij is opgegroeid. "Mijn vrouw Mireille heb ik leren kennen bij de korfbalvereniging. Dat was een familiesport. De ouders waren ook bij korfbal." Het stel ging in 1991 trouwen en verhuisde naar Opheusden. "Tussen 1995 en 1999 werden onze twee zonen en dochter geboren. Alle kinderen studeren en daar zijn we best trots op", laat Hiddinga weten.

Op zoek naar kansen

"In 1989 startte mijn ambtelijke carrière met een baan bij de gemeente Ede", laat Hiddinga weten. In 1991 vond Hiddinga het tijd om op zoek te gaan naar een andere baan. Dat bracht hem naar de gemeente Scherpenzeel waar hij allerlei beleidswerk deed. "Het was een prachtige gemeente met leuke collega's", geeft hij aan. De volgende gemeente werd Cuijk in Noord-Brabant. "Dit was een dynamische gemeente met grote plannen, als een boulevard langs de Maas, een centrumproject en een uitbreidingswijk. Het is een enorme leerschool geweest." Maar na 4,5 jaar ging hij weer verder kijken en solliciteerde bij de gemeente Bergh. "Dat was een totaal andere gemeente. Het is altijd fijn om in een positieve flow te zitten. Ik ben ambitieus en zoek de kansen op. Zoals nu hier in Oude IJsselstreek met glasvezel in het buitengebied. Zo haal je kennis en mogelijkheden het gebied in."

Bij de gemeentelijke herindeling in 2005, toen de gemeente Bergh en Didam samen Montferland vormden, verhuisde het gezin naar Heelweg. "Ik heb geen moment spijt van deze verhuizing gehad. Een prima omgeving met prima mensen. Varsseveld en Heelweg zijn heel anders dan Opheusden. De tweedeling in geloven is hier niet zo aan de orde."

Dicht bij de mensen staan

Als afdelingshoofd kwam Hiddinga veel in aanraking met portefeuillehouders en zat hij bij raads- en commissievergaderingen. "Daar werd ik door beïnvloed", zegt hij. "Eens kijken of de politiek iets voor mij is, dacht ik. Een intrinsieke motivatie. Daarom heb ik contact gezocht met Lokaal Belang, want ik wil dicht bij de mensen staan. Vier jaar ben ik raadslid geweest voor deze partij. In het coalitieprogramma staan de lijnen voor de komende vier jaar. Ik wil een goede afstemming maken, en kijken wat nodig is om mensen hier goed te laten wonen."

Meer berichten