Fien geeft gastles.
Fien geeft gastles. (Foto: Roel Kleinpenning)

Fien geeft gastles over zwerfafval

Gendringen - De 13-jarige Fien Snelting uit Megchelen vindt dat een schone gemeente bij jezelf begint. Daarom geeft ze volgende week woensdag voorlichting over zwerfafval en over het belang van afval scheiden en recyclen aan leerlingen van groep 8 van de Christoffelschool uit Gendringen.

Fien fietst elke dag dezelfde weg naar school en langs deze weg ligt heel veel zwerfafval. Ze maakt zich hier zorgen over en wil hier iets aan doen. Door bij haar leeftijdsgenoten te beginnen, hoopt Fien dat meer kinderen zich actief gaan inzetten om de gemeente schoner en mooier te maken. 

Gastlessen

Fien schreef burgemeester Otwin van Dijk een brief. Samen met de burgemeester bedacht ze dat ze gastles kunnen gaan geven op basisscholen, zodat kinderen na gaan denken over de gevolgen van zwerfafval. In maart van dit jaar gaf ze haar eerste gastles op de Martinusschool in Megchelen, samen met de burgemeester. Ze vertelde over zwerfafval en over het belang van afval scheiden en recyclen.  Vanwege het succes van deze eerste les gaat Fien nu bij meerdere scholen in de gemeente een gastles geven. 

Een schone gemeente

Voor Fien is het belangrijk dat haar leeftijdsgenoten weten dat als ze een plastic flesje weggooien, er dieren ziek van kunnen worden of zelfs aan kunnen overlijden. "En dat kan gewoon niet", vindt Fien. Van Dijk hoopt dat meer kinderen zich gaan inzetten voor een schone gemeente. "Als in alle scholen of gemeenten nou eens een Fien opstaat die zegt 'ik ga vertellen over zwerfafval, over afval scheiden', dan maken we met zijn allen de gemeente, de Achterhoek en Nederland een beetje mooier en een beetje beter."

Koeien dood door zwerfafval

Op 20 juni vindt de gastles plaats op de boerderij van René van Hal. Réne van Hal verzorgt ook een onderdeel van de gastles. Hij verloor namelijk al tien koeien in anderhalf jaar door vermalen zwerfafval in het kuilvoer. Behalve dierenleed zorgt het ook voor een enorme schadepost. Zwerfafval uit bermen en weilanden komt in het voer van dieren terecht. Vooral blikjes vormen een groot probleem. Deze versnipperen tijdens het maaien van weilanden en komen zo via het voer in de maag van koeien terecht. Die worden daardoor ziek, wat de dood tot gevolg kan hebben. Landelijk sterven jaarlijks  4000 koeien door zwerfafval. Ook worden er meer dan 10.000 koeien ziek. 
 

Meer berichten