Foto:
Biebtip

Biebtip: Klont

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 132 door Annemiek Vullings:

Klont - Maxim Februari

In de maand mei is de nieuwe privacy wetgeving in werking getreden, daarom heel toepasselijk om een biebtip waarin “data” een belangrijke rol spelen.

Vandaar de keuze voor het boek “ Klont”, geschreven door Maxim Februari en in oktober 2017 verschenen.

Bodo Klein heeft een hoge functie op het Ministerie van Veiligheid, maar privé gaat het eigenlijk niet zo goed met hem. Op een dag stuurt hij een mail rond die zijn overlijden aankondigt. Maar Bodo pleegt uiteindelijk geen zelfmoord en dat maakt zijn positie op zijn werk onmogelijk. Hij moet daarom een poosje in de luwte blijven en krijgt van zijn minister een speciale opdracht.
Bodo wordt op pad gestuurd om verdachte uitspraken te onderzoeken van de wereldberoemde spreker Alexei Krups. Deze Alexei Krups reist de wereld rond met een zeer bejubelde lezing over digitale technologie. Zo waarschuwt hij opgewekt dat door het gebruik van data en kunstmatige intelligentie de roman en de politiek teloor zullen gaan.
Halverwege zijn tournee merkt Krups tot zijn verbazing dat hij een groot expert is geworden op het gebied van alle denkbare technologieën. Zijn roem dwingt hem steeds boudere uitspraken te doen. Maar wat weet hij er eigenlijk van?
In hoeverre is hij een autoriteit en waar haalt hij zijn beweringen vandaan?

Hoe mens te zijn in een wereld die in toenemende mate geleid en bestuurd wordt door data, is een vraag die Februari al langer onderzoekt in zijn columns en lezingen.
Het boek “Klont” leest als een geestige , satirische, maar zeker ook pittige en intelligente roman over de moderne tijd waarin “data” de hoofdrol spelen.
De auteur stelt de vraag centraal of we de wereld en de mens beter leren begrijpen door de digitale vooruitgang of zorgt het menselijk tekort ervoor dat we juist alle controle gaan verliezen?
De auteur laat de pseudo-wetenschapper vertellen dat dankzij dataficering alles vergelijkbaar is en dat daardoor romans en verhalen niet meer nodig zijn.
De boodschap naar de lezer is echter dat we juist in deze tijd behoefte hebben aan verhalen, we moeten al die informatie en gegevens een plek geven en de lijnen verbinden.
Geen blind vertrouwen stellen in de wereld van de digitale technologie. Kritisch zijn en blijven op data en wat er mee gedaan kan worden.
Geen boek om in een keer uit te lezen maar wel een boek dat je al lezende aan het nadenken zet over de negatieve kanten van de digitale technologie samenleving. Past daarmee goed bij de nieuwe privacywetgeving.

        

Meer berichten