Dominee Hilde van de Zwaag-Visser neemt afscheid van de Nederlandse Hervormde kerk Gendringen. (foto: Roel Kleinpenning)
Dominee Hilde van de Zwaag-Visser neemt afscheid van de Nederlandse Hervormde kerk Gendringen. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'De openheid hier sprak me aan'

door Carla van der Meer

Gendringen - Dominee Hilde van der Zwaag gaat na bijna 7 jaar de protestante gemeente Gendringen - Bontebrug verlaten. Ze vertrekt naar haar nieuwe gemeente in Veendam - Wildervank. De afscheidsdienst is op 17 juni om 14.30 uur in de Sint Maartenskerk in Gendringen. "Ik ben een voorstander van een regelmatige wisseling van gemeente. Dat is goed voor jezelf en voor de gemeente."

Voordat Van der Zwaag naar Gendringen – Bontebrug kwam, was ze werkzaam in Halsteren – Nieuw Vossemeer. Dat was destijds haar derde gemeente. Ze is overal zo'n 7 tot 8 jaar. En dan vindt ze het weer tijd voor een verandering. "Destijds zag ik de advertentie voor een nieuwe dominee in deze gemeente", vertelt ze. "De openheid van deze gemeente sprak mij aan. Bovendien was hier het pastoraat hoofdzaak. Dat was ook mijn hoofdvak in mijn studie. Het is mooi werk."Toen ze hier kwam, waren er drie kerken: de Sint Maartenskerk in Gendringen, de Bontebrugkerk in Silvolde en de kapel in Megchelen. "Het was toen al de bedoeling dat de kerk in Bontebrug verkocht zou worden. Dat was een proces om naar toe te groeien", geeft Van der Zwaag aan. "Er zijn veel mensen die daar een heel leven aan belevenissen hebben liggen met doop, trouwen en afscheid. Door goed communiceren naar de gemeente is het goed verlopen. We hebben een mooi afscheid gehad." De mensen vinden het jammer dat ze weggaat. "Maar ze begrijpen het wel", zegt Van der Zwaag. "Het is hier een heel goede tijd geweest. Ook mijn man is heel actief bij de kerk betrokken geweest. Hij was mijn rechterhand. Wat dat betreft gaan er nu twee personen weg. Je bent er voor de mensen. We kregen er ook veel medeleven voor terug. Met name rondom het overlijden van mijn ouders. Ik kreeg alle ruimte om naar hen toe te gaan. De collega's in de regio vingen werk voor mij op."

Van der Zwaag en haar man gaan in Veendam werken en in Wildervank wonen. "Leuk is dat het een grotere gemeente is met 1,5 predikant. Ik ga de halve functie invullen. Er is meer diversiteit. Er is daar bijvoorbeeld ook jeugdwerk. Dat miste ik hier. Maar het pastoraat is daar ook heel belangrijk. In Veendam is er een groot glazen stuk bij aan de kerk gebouwd dat dienst doet als ontmoetingsruimte. Daar kun je als kerk ook activiteiten organiseren zoals concerten." Een opvolger is nog niet bekend. "Dat is ook spannend voor de gemeente", geeft ze aan. "Als predikant ben je een samenbindend persoon. De veelzijdigheid van gemeente-predikant bevalt mij heel goed." Mensen sturen kaartjes of spreken hun waardering uit. "Dat doet je goed, zegt Van der Zwaag. "Het goede van hier nemen we mee."

Meer berichten