Remko Alberink
Remko Alberink (Foto: Remko Alberink)

Column Remko Alberink: Zonnestralen

De zomer, zelden verliep de warming-up voor de vakantieperiode met zo'n warmte als de afgelopen periode. Lekker op het terras bij d'Olde Mölle in Varsseveld na een partijtje biljart, en ijsje eten bij Tiemessen in Etten of een wandelingetje door Engbergen.

Maar ik snap iets niet. Als iemand op een zwoele zomeravond rond 21.00 uur belt, is het nog relatief vroeg en wordt er spontaan iets afgesproken. Hoe anders is het echter in de winterdag. Een dag bestaat dan ook uit 24 klokuren, maar om 21.00 uur is de animo bij velen om nog een drankje te doen, een ijsje te eten of een wandeling bijna nul. Met een dekje samen op de bank, de zoveelste herhaling van die flauwe serie op de kijkbuis is het alternatief.

Waarom? Ik snap het niet. Waarom laten wij mensen ons gedrag zo beïnvloeden? Waarom is licht een motivatie om dingen te doen of te laten? Zijn we in de dagen voor kerst vergevingsgezinder en meer sfeergevoelig, in de zomer kijken we veel meer of onze zonnebril nog wel goed staat en of ons voorkomen de aandacht van anderen wekt.

Zelf ben ik een roepende in de woestijn; tijd is voor mij slechts een aanduiding, geen leidraad. De regie van de agenda hoort bij mensen te liggen en niet bij het aantal zonnestralen dat de Achterhoek al dan niet bereikt.

Cynisch? Nee hoor, misschien anders. Ik wens iedereen desalniettemin een fijne zomer in Oude IJsselstreek, met vooral veel zonuren. Maar denk ook even aan 22 juni. Dan is de langste dag van het jaar weer geweest en tellen we al weer af naar de donkere dagen voor kerst, heerlijk!

Meer berichten