Vuren, fakkels en warmte geven de wijngaard een prachtige aanblik.
Vuren, fakkels en warmte geven de wijngaard een prachtige aanblik. (Foto: PR)

Nacht van de Wijngaard

Gendringen/Stokkum - Wijnboer Leon Masselink ziet dit voorjaar zijn duizenden druivenstokken in Gendringen en Stokkum weer uitlopen. Een mooi moment, maar ook een risicovolle periode. Rond IJsheiligen kunnen de nachtvorsten de oogst in één nacht voor het hele jaar vernietigen.

In Frankrijk en Duitsland had men daar iets op gevonden: in de koude nachten worden in de wijngaarden vuren gemaakt om de kou de verdrijven. Het was noodzaak, maar ook een prachtig gezicht en voor veel wijnboeren een reden om er een voorjaarsfeest van te maken: De Nacht van de Wijngaard.
Dit jaar blijven de beruchte nachtvorsten weg, maar Leon Masselink organissert op Pinksterzaterdag wel weer een Nacht van de Wijngaard. Vuren, fakkels en warmte geven de wijngaard een prachtige aanblik en zorgen voor een bijzondere sfeer als de zon achter de heuvels van Montferland verdwijnt. Rond de vuren zijn banken geplaatst en de wijnboer zorgt voor een programma. Er is muziek van Trio Puree, een verhaal wordt verteld en de kurk gaat van de fles. De wijnen van Wijngoed Montferland behoren tot de beste van Nederland, maar behalen ook in het buitenland zilveren en gouden medailles.
Bezoekers van de Nacht van de Wijngaard kunnen op zaterdag 19 mei in de wijngaard aan de 's-Heerenbergseweg in Stokkum terecht vanaf 19.30 tot 23.00 uur. De entree bedraagt 7,50 euro.

Meer berichten