Huntenkunst tijdens de editie van vorig jaar. (foto: Roel Kleinpenning)
Huntenkunst tijdens de editie van vorig jaar. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Huntenkunst is vrij en zelfbewust

(door Nick Moritz)

Ulft - Vrijwilligers, sponsoring en kennis van zaken. Het zijn de pijlers van 25 jaar succes met Huntenkunst. Voorzitter Harrie Schenning kondigt de 26ste editie in de SSP-Hal dan ook zelfbewust en met trots aan. "Dit is al sinds jaren een evenement van internationale allure. Mooi dat de gemeente dat nu ook inziet. We hebben voor het eerst subsidie op 'internationaal niveau' gekregen. Nog steeds slechts 3 procent van de totale begroting, maar we zien het als de lang uitgebleven erkenning."

Het komt niet zo vaak voor, een evenement voor moderne kunst dat níet voor een groot deel van subsidie afhankelijk is. Huntenkunst krijgt het voor elkaar. Dankzij een groot team van vrijwilligers, gulle sponsoring, al dan niet in natura en een deskundige ballotage. "Wij kiezen vrij en onafhankelijk welke kunstenaars er op Huntenkunst mogen exposeren. Het aanbod is in de loop van jaren enorm gegroeid. We zitten ook op deze editie weer aan het maximum aan deelnemers dat we in de SSP-Hal kwijt kunnen. We gaan niet uitbreiden, ondanks dat we meer dan tachtig procent van de aanvragen moeten afwijzen."

Pure luxe

Het is natuurlijk pure luxe dat Huntenkunst zo streng kan selecteren. Daarmee wordt de kwaliteit van het evenement op een hoog peil gehouden. "We hebben een goede naam opgebouwd, kunstenaars komen graag. Men weet ook dat we deskundig selecteren. In de ballotagecommissie zitten kenners als kunstenaars, kunsthistorici en galeriehouders. We gaan voor een hoogwaardig aanbod en het publiek waardeert dat. Huntenkunst trekt bezoekers vanuit de verre omgeving. Ook internationaal is er veel belangstelling. Dat merken we niet alleen aan de kunstenaars die zich aanmelden, maar ook aan het bezoek op onze site."

De variatie in de lijst van deelnemende kunstenaars is ook dit jaar weer indrukwekkend. Uiteraard komen de meesten uit Nederland en Duitsland. Uit Japan, het Midden-Oosten en Afrika komen een aantal kunstenaars en verder zijn veel landen uit Europa vertegenwoordigd. Roemenië krijgt dit jaar extra aandacht. "We hebben elk jaar een thema en dit jaar komen er extra kunstenaars uit Roemenië. We hebben via Witte Gallery contact kunnen leggen. De Roemeense ambassade verzorgt de wijn bij de opening. Overigens zijn alle kunstenaars bij het evenement aanwezig. Mooi voor de bezoekers, maar ook voor de kunstenaars zelf. Ze kunnen hun werk hier zonder tussenpersoon verkopen."

Huntenkunst wordt gehouden op 25, 26 en 27 mei.

www.huntenkunst.org

Meer berichten