Ondernemer van de week: Bob Schoemaker. (foto: Roel Kleinpenning)
Ondernemer van de week: Bob Schoemaker. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ondernemer van de week

'De wijnhandel overnemen? Never nooit niet!'

(door Nick Moritz)

Ulft - Bob Schoemaker zit al bijna twintig jaar in de wijnhandel. Bijna vijftien jaar geleden nam hij de zaak aan de Veldstraat in Ulft over van zijn vader Willy. Dat had hij zelf als jochie niet gedacht. "Ik zag hoe mijn ouders bij wijze van spreke 24 uur per dag voor de klanten klaar stonden", weet Bob Schoemaker zich goed te herinneren. "Dat leek me dus helemaal niks. 'Ik leer wel een echt vak', zei ik altijd. "De wijnhandel overnemen? Dank je, maar never nooit niet. Uiteindelijk heeft de liefde voor de wijn het toch gewonnen."

Voor een goed glas wijn ga je naar Schoemaker. Dat was onder het bewind van Willy al zo en daar is na de overname voor Bob niets aan veranderd. "Mijn grootvader is op deze plek ooit begonnen met een kruidenierszaak annex café, boerenbedrijf en timmerwerkplaats. Mijn ouders hebben het in 1967 voortgezet als café en slijterij. Mijn vader was een echte bourgondiër. Hij hield van lekker eten en een goed glas wijn. Door hem werd dit een wijnhandel van naam. De liefde voor de wijn en lekker eten is ons thuis met de paplepel ingegoten. Daar ben ik blij om. Er is geen mooier vak dan dit. Met goed advies helpen we mensen om nog meer van wijn te genieten. Als ze tevreden terug komen, hebben wij het goed gedaan. Gelukkig gebeurt dat vaak."

Van huis uit weet Schoemaker dat je wijn moet leren drinken. "Je hebt vergelijking nodig, een referentiekader", doceert Schoemaker. "Wij hebben dat van mijn vader meegekregen. Door te vergelijken leer je wat goed is. Zo ontwikkel je smaak. Mijn ouders kochten zelf in bij de wijnboeren. Daar zijn auto's op versleten. Inmiddels is zo'n netwerk opgebouwd dat veel via internet kan. Toch gaan we graag op 'wijnreis'. Al onze wijn is eigen import, dat scheelt ook aanzienlijk in de prijs."

Net als zijn vader is Bob Schoemaker een man van culiair genieten. "Wijn en eten passen bij elkaar. In Frankrijk zeggen ze: 'Een maaltijd zonder wijn is ontbijt'. Daar kan ik wel inkomen. Overigens is dit niet alleen een wijnhandel, we hebben alles onder de kurk wat je van een slijterij mag verwachten."

Dat kan ondergetekende, zelf een whisky- en cognacliefhebber, bevestigen. Met name de collectie whisky mag er zijn!

Meer berichten