Biebtip

Biebtip: De trooster

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 129 door Mieke de Vette

De trooster - Esther Gerritsen

Zo rond Pasen een boek over verlichting, troost geven en ontvangen.

Maar ook over het heidense paasvuur en ‘zonde’.
De hoofdpersoon van het boek , Jacob, is een soort van conciërge in een klooster. Een buitenbeentje (zijn gezicht is mismaakt waardoor hij altijd een buitenstaander is/ was).
Iemand die geen relatie kan hebben, en “waarom zou je ook, zonder vrouw kan je doen en laten wat je wilt”.

In dat klooster is hij klusjesman en bij de monniken voelt hij zich geaccepteerd, het is als familie. Dan komt Henry Loman in het klooster op retraite. Een staatssecretaris die iets fout gedaan heeft en nu zijn zonden komt overdenken. Het laatste wat Jacob wil is met deze man omgaan maar Henry wil dat juist wel. Hij zoekt vriendschap, goedkeuring, verlossing of hoe je het maar noemen wil, bij Jacob. En langzaamaan neemt Jacob die rol van helper (vriend zo je wil) op zich.

Maar dan gebeurt er weer iets – begaat Henry weer een zonde. Dan is het de vraag hoe Jacob daarop reageert. Blijft hij vergiffenis geven, troost bieden of is hij toch de oordelaar.

Mooi wordt de worsteling die Jacob doormaakt beschreven en de uiteindelijke conclusie.
Troost is er in verschillende vormen en een aantal komen in dit verhaal voor. Geven, ontvangen of beide tegelijkertijd. Ook dat is mogelijk.

We kennen Esther Gerritsen van Roxy, Superduif, Broer (Boekenweekgeschenk van een paar jaar terug). Vaardige schrijfster die altijd uitzonderlijke personen de hoofdrol laat spelen. Personen waar je, nadat je het boek hebt dichtgedaan nog af en toe aan terugdenkt.

En dat is wat literatuur doet!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden