Ondernemer van de week: Ronald Putman. (foto: Roel Kleinpenning)
Ondernemer van de week: Ronald Putman. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ondernemer van de week

De lente mag van Ronald Putman wel losbarsten

(door Nick Moritz)

Ulft - "Het wordt tijd", vindt Ronald Putman. "Ik houd van alle seizoenen, maar de winter heeft nu wel lang genoeg geduurd. Laat de lente maar komen. Het is mooi om de natuur weer te zien opbloeien. Als alles weer groen wordt komt voor ons de tijd om de handen extra uit de mouwen te steken. De winter is een tijd van relatieve rust. In het voorjaar mag alles weer losbarsten."

Het mag duidelijk zijn. Ronald Putman houdt van de natuur. Dat is precies de reden dat Tuincentrum Putman nog bestaat. Een volwaardig tuincentrum op een opvallende plaats. Midden in een woonwijk. "Dat is historisch zo gegroeid", vertelt de ondernemer in groen. "Mijn grootvader is hier vlak na de oorlog van start gegaan met een handel in zaden. Gewoon in een schuurtje achter het huis. Dat was puur nevenverdienste naast zijn baan bij de Dru. Mijn vader was eerst nog bouwvakker, maar hij heeft de zaadhandel steeds verder uitgebreid. Eind jaren tachtig heeft hij zijn bouwbaan aan de wilgen gehangen. Toen draaide het tuincentrum voor een volledig inkomen."

Voor Ronald Putman was het al snel duidelijk dat hij het bedrijf zou overnemen. Hij is wel de laatste Putman op het adres aan de Praestingsweg. "Mijn kinderen zijn beiden een andere kant op gegaan. Voor mij was het vroeger een eenvoudige keus. Als jochie was ik al met plantjes in de weer. Lekker buiten in de natuur en met de handen in de aarde. Dat is mijn leven. Het groene spul heeft mijn voorkeur. Op de tuinbouwschool heb ik ook wel kennis gemaakt met de snijbloemen, maar dat boeide mij minder."

Er is nog een kant van het ondernemerschap dat Ronald Putman weinig boeit. De administratie. Hier komt echtgenote Jacqueline in beeld. "Gelukkig heeft zij daar meer gevoel voor", zucht Putman. "En ondernemen in een kleinschalig bedrijf als dit is sowieso een familiezaak", vult zijn vrouw aan. "In het begin van ons huwelijk had ik nog mijn eigen baan. Later heb ik het middenstandsdiploma gehaald en ben ik gaan helpen. Groei zit er op deze plek niet in en verhuizen heeft geen zin omdat we geen opvolging hebben. Samen met onze medewerkers Ellen en Astrid zitten we hier hartstikke goed."

Meer berichten