Bob Dylan kenner broeder Thomas Quartier woont in de St. Willibrordsabdij in Doetinchem. (foto: Roel Kleinpenning)
Bob Dylan kenner broeder Thomas Quartier woont in de St. Willibrordsabdij in Doetinchem. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Het podium is zijn mobiel klooster'

(door Marcel van Berkum)

Ulft - "In de zoektocht naar mezelf houdt Bob Dylan mij een spiegel voor", zegt broeder Thomas. 'De Heilige Outlaw - Bob Dylan vanuit een spiritueel perspectief' is de titel van zijn lezing op de Bob Dylan-dag in de DRU Cultuurfabriek op 28 april.

Dat een monnik van de St. Willibrordsabdij spreekt over de betekenis van het werk van Bob Dylan ligt niet voor de hand en lijkt gedurfd, maar een gesprek met hem in de abdij in De Slangenburg verheldert veel. Broeder Thomas kan gedreven vertellen en is gewend in het openbaar te spreken. Hij is docent aan de universiteiten van Leuven en Nijmegen en geeft tientallen lezingen in het jaar over zijn boeken. Ook media-optredens zijn niet vreemd en met goedkeuring van de abt.


Albums weg

Thomas Quartier (45) groeide op in de buurt van Nijmegen. Hij speelde in diverse bands en als straatmuzikant. Hij ging theologie studeren in Nijmegen en daarna als docent aan de universiteit werken. Tijdens een moment van bezinning bedacht hij zijn leven een andere invulling te geven. Enkele jaren geleden werd hij Benedictijner monnik.

"In mijn jeugd luisterde ik naar de muziek van Bob Dylan en ging naar zijn concerten. Later heb ik zijn albums weggedaan, maar twee jaar geleden las ik dat hij naar Nederland kwam. Toen ben ik weer Dylan gaan luisteren en lezen. Ik raakte gefascineerd. Door zijn teksten, maar ook door zijn levenswijze. De wendingen in zijn leven zijn herkenbaar en daar spiegel ik mij aan. Ik voel mij verwant. Het podium is zijn mobiel klooster." Vorig jaar bezocht hij in pij een Dylanconcert in AFAS Live. Het is niet zo dat nu muziek van Bob Dylan door de gangen van de abdij schalt. Thomas luistert via de koptelefoon naar oud, maar ook recent werk van de Nobelprijswinnaar. Zijn lezing heet 'De Heilige Outlaw - Bob Dylan vanuit een spiritueel perspectief'.

Dylan zingt vaak over de outlaw, de zwerver, de anti-held. De persoon, performance en poëzie van de geniale artiest hebben alles met spiritualiteit te maken, aldus Prof. Dr. Thomas Quartier.

Bob Dylan Special op zaterdag 28 april vanaf 15.00 uur in de DRU Cultuurfabriek.
15:45 - 16:30 uur: lezing van Thomas Quartier. 17:00 - 18:00 uur: Bob Dylan Draait Door. In een DWDD setting wordt over Bob Dylan gesproken o.l.v. Eelco Walraven. Jonah Falke schrijft ter plekke het verslag. 20:00 - 21:30 uur: film No Direction Home. 21:30 - 00:00 uur: tributeband Hard Rain speelt Bob Dylan. vvk €15: drucultuurfabriek.nl.

Meer berichten