Ondernemer van de week: Jan Terhorst. (foto: Roel Kleinpenning)
Ondernemer van de week: Jan Terhorst. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ondernemer van de week

Ondernemer van de week: Jan Terhorst wordt gedragen door het thuisfront

(door Nick Moritz)

Netterden - De vrije indeling van de eigen tijd vindt Jan Terhorst een mooie kant van het ondernemerschap. "Niet dat je veel vrije tijd hebt", voegt hij er direct aan toe. "Dat weet je van tevoren. Het is hard werken, maar dat doe je wel voor jezelf en naar eigen idee. Toen ik de zaak hier van mijn vader heb overgenomen, had ik plannen voor een nieuwe richting. In de loop der jaren zijn die plannen gerealiseerd. Dat zelfstandig bouwen aan een eigen bedrijf is echt wel mooi."

Partycentrum Jan Terhorst is in de wijde regio bekend. Dat was al langer zo, al ging het vroeger niet om party's en catering. "Mijn grootvader Herman is hier in 1905 begonnen als bakker, kruidenier en café. Mijn vader Harrie heeft het vijftig jaar later voortgezet en kwam er ook een tankstation bij. Ik weet nog hoe de Duitse buren hier hun vrachtwagens kwamen voltanken en gelijk ook even een lading koffie insloegen. Uiteraard heb ik van kind af aan meegeholpen. Zo gaat dat in zo'n zaak. Toch heeft pa er nooit op aangedrongen dat ik het bedrijf zou overnemen. Daar liet hij ons vrij in."

Van die keuzevrijheid heeft Terhorst goed gebruik gemaakt. Hij sloeg zijn vleugels uit naar het buitenland. In loondienst, dat wel. Bij Kodak in Wiesbaden en een warenhuis in Zürich had hij het goed naar de zin. "Het ondernemerschap bleef wel trekken. Zo ben ik eind jaren tachtig naar Nederland terug gegaan en heb in Didam een cafetaria gehad. Het was leuk, maar toen de kindertjes kwamen zocht ik toch weer zekerheid in loondienst. Dat werd geen succes. Ik kroop 's ochtends met 40 kilometer per uur naar mijn werk en vloog 's avonds met 140 in het uur naar huis. Vanaf dat moment was de keus voor het ondernemerschap definitief gemaakt."

Jan Terhorst ging bij zijn vader in de zaak en nam het bedrijf in 1994 over. Inmiddels is het eigen stempel allang gedrukt. "Het is en blijft een familiebedrijf. De kinderen helpen regelmatig mee en mijn vrouw Marie-Louise is mede een drijvende kracht. Haar fantasie in de keuken geeft de catering echt een eigen gezicht. Elke ondernemer heeft steun van de achterban nodig. Ik word met recht gedragen door het thuisfront."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden